© Wikipedia

De spraakmaker: John-John Dohmen

Tim Schoonjans
© BRUZZ
01/03/2017

De Internationale Hockey Federatie heeft John-John Dohmen uitgeroepen tot beste mannelijke speler van het jaar.

De 29-jarige kapitein van de Red Lions mocht de prijs op 23 februari als eerste Belg ooit in ontvangst nemen. Dat zowel de spelers van alle landenteams als het publiek hiervoor konden stemmen, toont aan hoe belangrijk deze prijs wel is. Met Laurine Delforge komt ook de beste vrouwelijke scheidsrechter van het jaar uit Brussel.

Het is voor insiders van de hockeywereld geen grote verrassing dat Dohmen de andere genomineerden, twee Argentijnen en twee Duitsers, klopte. De middenvelder draait namelijk al lang mee op het hoogste niveau. Hij is het voorbeeld van een hardwerkende speler, iemand die in het belang van de ploeg speelt en het geheel beter doet draaien. Dohmen is een complete speler die niet altijd opvalt, maar wel zijn stempel weet te drukken op een ploeg. Dat bewees hij al van jongs af in onze competitie.

De middenvelder werd opgeleid bij Royal Léopold Club en brak echt door toen hij in 2008 bij de Waterloo Ducks tekende. Met de Ducks werd hij ondertussen al vier keer Belgisch kampioen en hij verdedigde hun kleuren al verschillende malen in de Euro Hockey League, vergelijkbaar met de Champions League in het voetbal.

Maar het is vooral met onze nationale ploeg dat Dohmen naam maakte op de internationale scène. Hij was een belangrijke pion in de teams die België ondertussen al meer dan tien jaar geleden op de hockeykaart zijn beginnen te zetten, zowel bij de jeugd als bij de senioren. De afgelopen drie Olympische Spelen reisde onze nummer zeven uiteraard ook mee naar Peking, Londen en Rio de Janeiro. Vorige zomer was hij een van de sterkhouders die de Belgen naar de finale loodsten.

De verantwoordelijkheid die kapitein Dohmen met zoveel naturel op het veld neemt, neemt hij ook daarbuiten. Zo kwam hij in 2014 op voor CDH, waarvoor hij op de Waals-Brabantse lijst voor de regionale verkiezingen stond. Momenteel staat zijn politieke carrière on hold omdat hij een te druk programma heeft. Dohmen is masterstudent osteopathie aan de Université Libre de Bruxelles en is in september vorig jaar ook nog eens begonnen met Cap10, een eigen merk van petten met teamemblemen. Hij neemt daarvoor alles in handen, van het ontwerpen van de petten tot de distributie. Dat allemaal combineren met een topsportcarrière, daar nemen we ons petje voor af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni