Drie redders en evenveel begrafenisondernemers

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
02/06/2006
Zwemclub De Durvers bestaat twintig jaar. Al die tijd heeft de club uit Heembeek zich nadrukkelijk geprofileerd als familiale en Vlaams-Brusselse zwemvereniging. Momenteel tellen de Durvers zo'n honderd veertig wateractieve leden. Maar omdat er straks gefeest moet worden, zijn ze daar nu ook op zoek naar al wie ooit nog Gedurfd heeft.

Officieus bestaan De Durvers sinds 1985. Niet toevallig werd net toen het zwembad in Neder-Over-Heembeek gebouwd. Maar de club heeft ook nog een voorgeschiedenis: al in de jaren 1970 dook een aantal actieve Heembeekse KAV-vrouwen geregeld het water van Strombeek in. En nadien dat van Vilvoorde. De mannen volgden het voorbeeld van hun vrouwen. Zo gaat dat nu eenmaal.Ook nu nog zijn de voortrekkers binnen de club vrouwen. Het clubbestuur draagt unaniem de rok. "Toen de clubpioniers, Armand en Angelina Breurs, na jarenlange inzet naar Diest verhuisden, bleven ze nog een tijdje heen en weer pendelen. Maar dat was niet vol te houden. Dus sloegen we met vier vrouwen de handen in elkaar om de fakkel van hen over te nemen," zegt Krista Esselens, de voorzitster. "Want deze club mocht vooral niet teloorgaan. Samen met Anne Blontrock, Katleen Adriaenssens en Annick Weyers was het flink werken om onder meer een vzw-structuur op poten te krijgen."

"In de beginjaren van De Durvers sloten zich vooral vijftigplussers aan, maar al snel werd het een echte familieclub. En dat zijn we ook altijd - en nadrukkelijk - gebleven. Er zijn momenteel zo'n 65 kinderen ingeschreven. Tot hun achtste vragen we overigens dat een van de ouders hen in het zwembad vergezelt. In het water, en dus niet vanuit de cafetaria. Zo krijgen we ook hen in het water."

Kicken in het diepe
De club heeft drie monitoren met een reddersbrevet in haar rangen. Maar ook evenveel... begrafenisondernemers. "Dat zal wel een unicum zijn, zeker?" zegt Esselens lachend. "Niet dat we hen beroepshalve nodig hebben. Inzake veiligheid scoren we hoog. Het zwembad van Heembeek is een van de weinige Brusselse zwembaden die voorzien zijn van een gesofisticeerd cameracircuit dat alarm slaat als er iets of iemand te lang op de bodem blijft drijven."
"En we hebben bovenal goede zwemmonitoren. Zeven om precies te zijn, met de redders erbij gerekend. Goede lesgevers vinden is niet makkelijk; wij hebben er ongelooflijk veel geluk mee gehad. Onze zwemlessen dragen we hoog in het vaandel. Alle kinderen van drie tot zestien krijgen een halfuurtje verplicht les. Pure luxe is het hoe de kinderen hier kunnen leren zwemmen: in groepjes van tien tot twaalf en prima begeleid," zegt Katleen Adriaenssens.
"Want, eerlijk, op school leren ze niet goed zwemmen, al staat het dan in de eindtermen van het onderwijs. Meestal is de tijd te kort, of krijgt een leerkracht twee of meer klassen terzelfder tijd onder de hoede. Probeer in het luide gejoel dan maar eens ordentelijk zwemles te geven."
"Bij ons geen zwembandjes voor de kinderen. Ze leren het vrij snel, ze trekken zich ook in korte tijd in het diepe uit slag. Dat is voor hen elke keer weer kicken. Tegelijkertijd kunnen we niet iedereen opvangen. We hebben toch wel een wachtlijst van vijftien, twintig kinderen. En dat is in alle zwemclubs wel het geval."

Zwemmen bij kaarslicht
Zwemlessen worden er alleen aan kinderen gegeven. Die betalen twee euro per les of tachtig euro voor een heel jaar, inclusief lidgeld en verzekering. "Er is wel degelijk vraag naar zwemlessen voor volwassenen. En van onze monitrice Geraldine zouden al onze mannen wel héél graag les krijgen," grapt Adriaenssens. "Maar het eeuwige probleem is het aantal zwembanen. Die zijn beperkt, en dus moeten we keuzes maken."
"Waar de meeste zwemclubs competitief zijn ingesteld, zijn De Durvers familiaal en recrea­tief. Bij ons dus geen competitie. De sfeer is dan ook heel gemoedelijk. De woensdagavond is voor de meesten onder ons een vast ritueel geworden."

"Binnen de club hebben we ook oog voor inclusie. We proberen integratie op alle vlakken in de hand te werken. Matig gehandicapten, obesitas-patiënten, allochtonen: iedereen is welkom. We vragen wel dat iedereen hier Nederlands spreekt, wat ook hun thuistaal moge zijn."
"Weet je wat nog het allermoeilijkste is? Iedereen tijdig uit het water krijgen. We hebben het zwembad maar een uurtje (van halfacht tot halfnegen, red.). En dus moeten we wel op wat discipline hameren."

Die discipline zit er blijkbaar goed ingebakken: precies drie minuten duurt het om het zwembad te laten leeglopen, figuurlijk dan. Kinderen, volwassenen, spelmateriaal allerhande: alles en iedereen verdwijnt in een mum van tijd. "De volwassen leden belonen we bij elke schoolvakantie met een gratis saunabeurt of stoombad," zegt Katleen Adriaenssens nog. "Op kosten van de club. Dat is heel populair. Maar ook onze andere activiteiten kennen best wel succes. Van het Sinterklaasbezoek over het verkleed zwemmen met carnaval tot het candle­light-zwemmen, het zorgt telkens voor flink wat sfeer."

---------------------------------
Oud-leden gezocht
Het twintigste zwemseizoen van De Durvers wordt afgesloten met een groots feest. Omdat intussen niemand meer bang is voor water, gaat men nu de vuurgoden te lijf. Op zondag 25 juni (vanaf 12 uur) is er een barbecue in parochiezaal De Kring in Koningslo. Omdat de zwemclub het spoor van een behoorlijk aantal oud-leden kwijt is, doet men BDW-gewijs een oproep.

Wie alsnog een persoonlijke uitnodiging wil ontvangen of zich (voor 5 juni) wil inschrijven, neemt contact op met Katleen Adriaensens op 02-268.56.53 of katleen@zwem­clubdedurvers.be. Meer info vindt u op de website van de club. Of u gaat op een woensdagavond tussen 19.30 en 20.30 uur naar het gemeentelijk zwembad van Neder-Over-Heembeek, Lombardzijdestraat 120.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni