Easy Swing

Easy swing: lessen, stages en soirées

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
04/11/2015

Swingdansen is hip. Volgens dansschool Easy Swing wagen ook steeds meer Brusselaars zich aan ritmische bewegingen op de opgewekte swingmuziek. Uiteraard doen ze dat steeds met een glimlach op hun gezicht.

“Swingdansen staat in mijn ogen gelijk met plezier en goed humeur,” vertelt Andy Spitz (33), oprichter van Easy Swing. “Het is een stijl die is ontstaan tussen de twee wereldoorlogen, een periode waarin de mensen al die ellende wilden vergeten. De charleston of de lindy hop dansen tovert dan ook meteen een glimlach op je gezicht.”

Andy Spitz reisde jarenlang de wereld rond om onder meer swingdansen te performen. Bij zijn terugkeer in België kreeg hij de vraag om les te geven en besloot hij vervolgens, ondertussen vijf jaar geleden, met Easy Swing te beginnen. “Mijn doel was en is de cultuur van swing in België te promoten. We zijn begonnen met lessen in Brussel, Luik en Antwerpen. Telkens één dag. Behalve in Antwerpen, waar we dit jaar even geen lessen hebben, is ons lesaanbod gegroeid en kunnen we stilaan spreken van een swingscene.”

“In Brussel had je vroeger al de soirees bij Madame Moustache, maar nu is er toch een pak meer te doen. We geven vier dagen per week les in mooie, culturele plekken als La Tentation in centrum Brussel en La Tricoterie in Sint-Gillis. Daarnaast organiseren we ook zelf stages en soirees. Dat is dan met een live orkest, initiaties, enzovoort. En vooral: een ambiance die doet denken aan die van de jaren 1930.”

Bezoek uit Australië
Bij Easy Swing willen ze hun studenten niet enkel de dansen aanleren, ze willen ook dat zij een stap in de wereld zetten en het plezier van de swing uitdragen. En dat gaat steeds beter, want ze voelen het succes groeien. “Daar spelen verschillende factoren een rol in. Vintage is bijvoorbeeld al een tijdje hip en daar profiteren we van. Films als The Artist en The Great Gatsby roepen de sfeer op van de periode tussen de wereldoorlogen en wekken daarover interesse op.”

“Het is ook zo dat de koppeldansen terugkomen. De focus lag lang op individuele dansen, maar nu doen we dat terug met twee. Ook dat draagt bij tot het groeiend succes van dansen als de lindy hop.”

Easy Swing helpt actief mee aan dat succes. Ze ontwikkelen hun aanbod en laten sinds dit jaar zelfs buitenlandse lesgevers naar Brussel overkomen. “We willen onze leerlingen de kans geven om van die lesgevers te kunnen leren. We hebben bijvoorbeeld een Australische en Italiaanse lesgever voor drie maanden naar Brussel gehaald. Dat gaan we blijven doen. We willen de dynamiek rond swing in Brussel en België blijven ontwikkelen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni