FC Haren komt gesterkt uit Maccabi-incident

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
18/05/2005
Een dorpsclubje uit de grote stad wordt zestig en feest. Het nationale nieuws zal het daarmee wel niet halen. Verdienstelijk en leuk, maar te gewoontjes wellicht. Ruim een jaar terug stond vierdeprovincialer FC Haren wèl in de schijnwerpers. Met zijn scholierenploeg nota bene. Omdat een scheldpartijtje tussen enkele jonge spelers tot belachelijke proporties werd opgeblazen. Het brandmerk valt moeilijk weg te wissen, maar FC Haren kwam gesterkt uit een wel erg ongelukkige periode.

FC Haren viert het zestigjarig bestaan van de club met een dubbel jeugdtoernooi. Geen uitzonderlijk gegeven, maar het zet wel een toon: FC Haren leeft.

De club heeft een respectabel verleden (Jean Plaskie en Herman Van Holsbeeck speelden er nog), maar richt zich als nooit tevoren op de toekomst. Ambitieus zowel wat betreft het eerste elftal ("promotie binnen de twee jaar"), de jeugdreeksen (inclusief scholieren) als de jongste pijler binnen de club: het vrouwenteam. Positivisme overheerst. En daarmee trekt de club een dikke streep onder een opvallend hoofdstuk uit zijn geschiedenis dat eigenlijk niet meer dan een voetnoot had mogen zijn.

Vorig jaar mondde een partijtje voetbal tussen de scholierenploegen van Haren en Maccabi uit in een opgeblazen mediashow met internationale weerklank. Wat was er aan de hand? "Onze scholieren stonden 5-2 voor en kregen een strafschop," legt secretaris Hendrik Somer uit. "Een Maccabi-speler riep woedend dat 'die vuile Turk zich had laten vallen'. En die repliceerde met 'vuile jood'. Niet bepaald lief en niks om trots op te zijn, maar de match ging gewoon verder en eindigde op 7-2. Zodat onze jongens in de kleedkamer aan het zingen gingen en elke speler een luid hiep-hiep-hiep meekreeg. Een speler voegde daar een 'hiep-hiep-Hitler' aan toe. Totaal ongepast, ongeoorloofd en behoorlijk infantiel. Maar meer dan dat is er niet gebeurd."

"Maar een Franstalige krant pikte het incident op, schreef er een kanjer van een artikel over en de bal ging aan het rollen. Moslims tegen joden, racisme en xenofobie: de media sprongen er massaal bovenop. Kranten en tv-ploegen stonden plots te dringen, de telefoon stond roodgloeiend en ik kreeg zelfs CNN aan de lijn. Ook dagbladen en websites in Israël en Turkije wisten Haren plots te liggen. Een betreurenswaardig maar klein incident werd plots een staatszaak. De Voetbalbond besloot onze scholierenploeg een jaar uit competitie te nemen. Onder druk van de media, dat geven ze zelf toe."

"Dat was uiteraard allemaal buiten iedere proportie. Ook bij de stad Brussel werden we op het matje geroepen, maar daar stond men tenminste open voor onze uitleg. Ook de Nederlandstalige media reageerden gelukkig genuanceerd."

"En als club hebben we bijzonder goed op het hele gebeuren ingespeeld, vind ik zelf. We zijn hier echt sterker uitgekomen, al is een brandmerk kwijtraken niet makkelijk. Hoe onzinnig de lange schorsing ook was, we hebben die sanctie aanvaard. Intussen werd er flink gewerkt, onder meer aan een huishoudelijk reglement en een clubvisie. Racisme wordt niet geduld, in geen enkele richting. En wat een ref bijvoorbeeld ook beslist, op het veld moet dat worden aanvaard."

"We brengen elf ploegen in competitie, en komend seizoen doen ook de scholieren weer mee. Alle teams kregen via Mrax elk driemaal één uur vorming in verband met racisme en xenofobie, in plaats van training op het veld. Maar geloof me: we hebben hier echt weinig problemen," aldus Somer.

Kleurrijk
FC Haren is van oorsprong een Vlaams-Brusselse club. Door de jaren heen is het publiek natuurlijk wel veranderd: 80 procent van de leden spreekt (onder meer) Frans. Onder hen ook een kleurrijke mix van allochtonen. Inclusief de clubsecretaris overigens: Hendrik Somer is ook geboren en getogen in Schaarbeek, woont nu al jaren in Haren, maar is Nederlander van nationaliteit. Alleen: je ziet en hoort het niet.

"Ik koos destijds die Nederlandse nationaliteit enkel en alleen om hier aan de dienstplicht te ontsnappen," aldus Somer. "Maar voor de rest ben ik op en top Brusselaar. Ook de bevolking in Haren evolueert. Er is hier al veel bijgebouwd. Dit dorpje leeft echt wel, ook met zijn allochtonen. Want hoe je het draait of keert: het was toch een Syriër die hier weer met een dorpswinkeltje begon. Allochtone ouders bij de clubwerking betrekken is wel veel moeilijker. De cafetaria of clubfeestjes worden nog vaak gemeden, terwijl dat sociale leven natuurlijk belangrijk is voor de club, inclusief de inkomsten ervan. Ook daar proberen we mondjesmaat aan te werken."
"En er is natuurlijk onze vrouwenploeg. Daar zijn we nu vijf jaar mee bezig. De meesten zijn oudgedienden van Anderlecht, maar ook nieuw bloed blijft welkom. Er zijn weinig Brusselse vrouwenploegen maar wij proberen voetbal voor vrouwen echt wel te promoten: iedereen is welkom."

Het jeugdtoernooi ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van FC Haren vindt plaats op 21 en 22 mei (respectievelijk Duiveltjes en Miniemen) en op 27, 28 en 29 mei (respectievelijk junioren, preminiemen en cadetten). Op 21/5 om 12.30 uur spelen de dames van FC Haren een galamatch tegen ER Belgrade uit Namen. Op 28/5 om 17 uur treden de veteranen aan tegen Perk. Die zaterdag zijn er trouwens dorpsfeesten in Haren. Op het Dorpsplein, zoals het hoort.

:: FC Haren speelt in het stedelijk Sportcentrum in de Harenheidestraat. Meer info: 0496-59.74.11

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni