FC Vorst haalt jongeren van de straat

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
21/12/2005
Sinds een half jaar heeft de gemeente Vorst een nieuwe voetbal­trots die ook haar naam draagt: FC Vorst. De wedstrijden van de eerste ploeg kan u bijwonen in het gemeentelijk stadion waar La Forestoise ooit nog tegen eersteklassers speelde.

De fusieclub van het Spaanse Ovetense en Racing Forest draagt nu officieel de naam FC Vorst en krijgt de volle steun van de gemeente. Binnen vijf maanden neemt ze afscheid van het oude Bertelson stadion: de eerste ploeg werkt haar wedstrijden voortaan af in het vernieuwde stadion van de Bempt. Daar hoopt men nog meer jongeren te kunnen aantrekken: "Want jongeren van de straat halen, dat is ons eerste doel," zegt secretaris Manuel Menacho.

Tot 1996 was KSK Vorst, beter bekend als La Forestoise, dé club van Vorst. Haar hoogtepunt kende ze tussen 1941 en 1947 toen ze in eerste klasse speelde. Tot 1992 bleef La Forestoise standhouden in de nationale reeksen, maar daarna was het uit met de pret en fusioneerde het met Léopold Ukkel. Eind vorig seizoen besliste die club La Forestoise uit de naam te schrappen. Zo is er nu slechts een club in Vorst die in vierde provinciale speelt: FC Vorst.

Secretaris Manuel Menacho is sinds twee jaar bij de club maar de Spanjaard kent de roots van de club als geen ander: "Immigranten uit het Noord-Spaanse Oviedo in Asturias richtten de club op. Un Ovetense betekent trouwens 'een inwoner van Oviedo'. In 1992 ging ze de fusie aan met Racing Vorst."

In het prille begin had de fusieclub welgeteld zes ploegen waarvan een in vierde provinciale. Vandaag zijn dat er 22. "We werken nu vooral veel met jongeren," vertelt Menacho. "Eersteklassers brengen we niet voort, maar we hebben vooral een belangrijke sociale rol. De meer dan driehonderd jongeren die bij ons voetballen, houden zich gemiddeld zes uur per week met de sport bezig. Dat zijn zes uur dat ze niet op straat zijn."
Voor Menacho is voetbal veel meer dan tegen een balletje trappen: "Je moet kijken wat er achter de bal schuilt gaat," legt hij het filosofisch uit. "Al voetballend leren de jongeren respect op te brengen voor de trainer, ploegmaats, scheidsrechters en tegenstanders. We geven ze een hele opvoeding."

Menacho benadrukt dan ook dat FC Vorst voor iedereen openstaat. "Zeventig procent van onze jongeren komt van Vorst zelf, maar we verwelkomen ook veel jongeren uit kansarme gemeenten als Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek en Sint-Gillis. Voetbal moet een doorsnede zijn van de maatschappij. We hebben veel Marokkanen, maar ook Oekraïners of Kazachen. Iedereen is welkom, ook illegalen. Maar vergis je niet: je komt hier ook de zoon van een diplomaat tegen. Allemaal krijgen ze even veel speelgelegenheid. Daarvoor heeft de trainer altijd een chrono in de hand."

Jeugdwerking
Als de Belgische jeugdwerking mank loopt, heeft dat volgens Manuel Menacho veel te maken met de honger van jongeren en hun omgeving om carrière te maken. "Als iemand talent heeft, wil hij meteen een stap hoger zetten en komt hij vaak niet aan spelen toe. Topclubs houden alle spelers in de gaten waardoor ze zich niet op hun gemak kunnen ontwikkelen. Alles moet snel gaan," aldus Menacho. "Maar jeugdopleiding is veel meer dan dat. Topvoetbal is maar het topje van de piramide. Zorg eerst dat kinderen op school genoeg uren sport krijgen en dat iedereen in een voetbalclub terechtkan. Dan investeer je in de sport, maar evenzeer in de maatschappij. Wij hebben het gemeentebestuur van Vorst alvast kunnen overtuigen om ondanks hun krappe budget in de club te investeren."

Verhuizen om te groeien
Sinds dit jaar krijgt FC Vorst het beheer van het cafetaria in het Bertelson stadion. Dat is een hele stap vooruit voor een club die de drempel laag wil houden door voor haar leden het minimumtarief te hanteren.

Toch is de situatie nog ver van ideaal. Op dit moment spelen de jeugdploegen nog in het sportcomplex van Bempt, terwijl de eerste ploeg in het gemeentelijk stadion naast Vorst Nationaal speelt. Over vijf maanden zal ook de eerste ploeg haar wedstrijden in Bempt afwerken.

"We zouden graag hebben dat de jongeren na hun wedstrijd blijven plakken om de eerste ploeg aan het werk te zien. Nu moeten ze daarvoor nog de gemeente door. Met vier synthetische velden krijgen we ook de kans om de jeugdwerking uit te breiden."

:: Een wedstrijd bijwonen van de eerste ploeg van FC Vorst kan in het gemeentelijk Bertelson Stadion (Globelaan 45). Trainingen in Sportcomplex Bempt, Brits Tweedelegerlaan, 1190 Vorst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni