Fietsen voor (je) leven

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
14/06/2007
Sporten combineren met het Goede Doel, het is meer dan ooit een hype. Zo werd er onlangs nog tijdens de 20 km van Brussel voor vele honderdduizenden euro's bij elkaar gezweet en diende de organisatie op de valreep nog drieduizend extra benefietlopers in te schrijven.

Een nobel iets: werken aan de eigen conditie en terzelfder tijd de maatschappij er beter van laten worden. Of het nu ten voordele van een ontwikkelingsproject is, een gehandicaptenvereniging of kankeronderzoek. Tenzij er natuurlijk commerciële belangen mee gemoeid zijn.

Op zondag 24 juni wordt voor de vierde maal de Cycle for Life verreden (en ook wel 'verstapt', want wie de fiets niet ziet zitten, kan ook wandelen). Vanuit zeven Belgische universitaire vestigingen worden er verschillende omlopen uitgestippeld. Zo kunt u onder meer terecht in Anderlecht (Erasmusziekenhuis) en Jette (UZ Brussel).

Wie mee wil stappen of fietsen, betaalt vijf euro inschrijvingsgeld en dat gaat integraal naar de plaatselijke universitaire onderzoeksprojecten in de strijd tegen kanker. Voor elke inschrijving past sponsor/organisator Roche nog eens vijf euro bij. Daarbovenop komt nog eens een cheque van tienduizend euro voor elk van de zeven onderzoekscentra - zoiets is altijd mooi voor het bedrijfsimago.


Mogelijk spelen er ook andere belangen: Roche is een farmaceuticareus en profileert zich als de (wereldwijde) nummer één in de oncologie. De commerciële belangen staan dus wel erg dicht bij het 'benefiet-vaandel' dat over het wetenschappelijk onderzoek wordt gegooid. Als kankerpatiënten er beter van worden, geen probleem. Maar de kans is lang niet onbestaande dat zij daar dan wel nog een stevige duit voor zullen moeten betalen. Aan Roche of zo. Een en ander neemt niet weg dat een fietstochtje voor eigen of andermans gezondheid best oké is. Vorig jaar daagden er in Jette zo'n vijfhonderd deelnemers op voor een parcours naar keuze van 25 of 50 kilometer (en 4 of 8 kilometer voor wandelaars). Dat leverde zo'n 15.000 euro op voor het onderzoekscentrum van het UZ van de Vrije Universiteit.

:: Meer info op www.cycleforlife.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni