Frank Vercauterenstadion voor Kuregemse jongeren

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
01/06/2005
Op het synthetisch voetbalveld achter de Kuregemse school Athénée Royal Leonardo Da Vinci lieten dit seizoen al een tachtigtal Anderlechtse jongeren hun kunstjes zien. Maar vorige week werd het stadion officieel geopend door de enige echte Frank Vercauteren, de ket uit Kuregem die als linkerflankaanvaller de kleine prins genoemd werd en vandaag de trainingen van het eerste paars-witte elftal leidt. En nu is er dus ook nog een stadion dat zijn naam draagt.

Het terrein bij de Transvaallaan was tweeëneenhalf jaar geleden nog een woest stuk grond dat een verzamelplaats was voor clandestien gedumpt afval. Een typerend gezicht voor het arme Kuregem. De braakliggende strook heeft ondertussen plaats gemaakt voor een prachtig voetbalveld met kunstgras en verlichting.

Het Frank Vercauterenstadion, zoals het complex nu heet, is de bakermat van het sociale FEFA-project, wat staat voor Foot Etudes Familles d'Anderlecht (Voetbal Studie Gezinnen van Anderlecht). Met FEFA (dat tegelijk verwijst naar de naam van de internationale voetbalbond FIFA) wil schepen van Sport André Drouart (Ecolo), in samenwerking met RSC Anderlecht en de aangrenzende school Leonardo Da Vinci, kansarme jongeren op een sportieve manier bezighouden en hen via huiswerkbegeleiding helpen bij hun studie. Voor gezinsmoeilijkheden kunnen ze rekenen op psychologische hulp.

De jongeren hebben de eer om het paars-witte shirt van de nationale voetbaltrots nat te mogen maken. Daarvoor gaf de club haar uitdrukkelijke toestemming, maar dat is niet alles. De gemeente mag ook op de club rekenen voor sportieve infrastructuur en professionele hulp bij de trainingen, die uitsluitend door gediplomeerde trainers worden geleid. Dit jaar namen tachtig jongeren deel aan de trainingen. Ze vormden samen vier ploegen die in de regionale competitie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond aantraden. Volgend jaar worden dat er acht.

Voor het officiële begin van de inauguratie was het wachten op de eregenodigde zelf, Frank Vercauteren. Met een kwartiertje vertraging kon hij door de in Anderlecht-shirt uitgedoste voetballers met luid applaus begroet worden. Het respect voor de speler die dankzij zijn haarfijne voorzetten de sportgeschiedenis ingaat, is in de wijk onsterfelijk. "Het is een grote eer om de naamgever van het stadion te mogen zijn," aldus Vercauteren. "Ik ben zelf in Kuregem opgegroeid, maar er is sindsdien veel in de wijk veranderd. Ik heb de buurt zien verloederen. Het is dan ook heel belangrijk dat er projecten als deze gerealiseerd worden om ze nieuw leven in te blazen."

Zelf heeft de gewezen sterspeler in de wijk leren voetballen: "Vroeger waren er nog geen voetbalpleinen. Wij moesten shotten op een basketbalveld." Vercauteren wilde meteen ook twee spelers verontschuldigen voor hun aanwezigheid: "Vincent Kompany en Anthony Vanden Borre zijn twee jongens die in een vergelijkbare situatie opgegroeid zijn. Ze zijn een voorbeeld voor deze jongeren." Vercauteren beloofde nog eens met de paars-witte rastalenten langs te zullen komen om de jonge voetballers een hart onder de riem te steken.

Of er in de nieuwe teams nieuwe Kompany's zitten, daar bleef Vercauteren voorzichtig over. "Het is een sociaal project en dus niet de eerste bedoeling om talenten te kweken, maar Brussel is een grote stad en het kan dus bijna niet anders dan dat er heel veel talent rondloopt."

Neerpede
De bestuurstop van Anderlecht was woensdag in Turkije voor de finale van de Champions League. Vertegenwoordiger in Kuregem was daarom financieel directeur René Trullemans. Ook hij was zeer enthousiast over FEFA, maar hij kon het niet laten een subtiele hint te geven: "Het is een prachtig nieuw complex, maar er is ook nog een ander complex dat in Anderlecht gebouwd moet worden," zei hij, verwijzend naar het Anderlecht-jeugdcentrum in Neerpede. Tijdens de vorige regering beloofde minister Van Hengel met geld over de brug te komen om de bouwen van dat nieuwe jeugdcentrum te steunen.

Volgens Brussels-Gewestminister Emir Kir (PS), die zich over het Neerpede-dossier buigt, is er nog geen echte doorbraak: "We bestuderen het dossier dat ons door de gemeente Anderlecht bezorgd werd, maar we hebben nog niets beslist."

Voor Vercauteren zou het oefencomplex in Neerpede een grote stap in de goede richting zijn. Zelf vertoefde hij jaren in Frankrijk, waar hij het werk van de voorbeeldige Centres de Formation van dichtbij volgde. "In Frankrijk zijn de kinderen van 's morgens vroeg tot 's avonds in het centrum. Ze volgen er les, trainen er en gaan er zelfs op internaat, maar zoiets kan een gemeente alleen nooit realiseren. Daarvoor zouden de ministeries van Onderwijs en Sport, maar ook de federale en regionale regeringen nauw moeten samenwerken en dat is in België ondenkbaar," aldus Vercauteren. Nog een lange weg te gaan dus: "Ja, maar hopelijk moeten we niet al te lang meer wachten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni