Gemeente Molenbeek zet White Star aan de deur

© Fred K

Voetbalclub White Star mag volgend seizoen niet meer in het Edmond Machtensstadion spelen. De gemeente Molenbeek heeft deze week het contract met White Star opgezegd. De Molenbeekse stadionsaga duurt intussen al meer dan een jaar.

Het gemeentebestuur heeft de beslissing afgelopen maandag genomen op het schepencollege. Dat schrijft La Capitale. Het contract dat White Star met de gemeente heeft, dat de club negen jaar lang het gebruiksrecht van het stadion verschafte, vervalt. De gemeente had daar in 2015 al eens mee gedreigd, maar lijkt nu toch door te zetten. White Star mag dit seizoen nog uitspelen in het Edmond Machtensstadion, maar moet daarna op zoek naar een andere thuishaven.

White Star is aan zijn tweede seizoen in Molenbeek toe, daarvoor speelde de club in Sint-Lambrechts-Woluwe. Sinds dit seizoen moest de club het stadion delen met het opnieuw opgerichte RWDM, dat weliswaar twee reeksen lager speelt, maar een veel grotere aanhang heeft. White Star verzette zich met hand en tand tegen de komst van RWDM en trok naar de rechtbank, maar kreeg twee keer ongelijk.

De gemeente Molenbeek heeft altijd volgehouden dat het perfect mogelijk is om twee clubs in het stadion te laten spelen, maar naar verluidt bleef White Star weigeren om te onderhandelen over een nieuw contract waar zowel RWDM als White Star deel van uitmaken.

Licentie
Het nieuws komt bijzonder ongelegen voor White Star: de club staat op dit moment tweede in tweede klasse, maar om volgend seizoen nog deel uit te maken van het profvoetbal moet de club eerst een licentie halen. Eén van de voorwaarden daarvan is dat de club over een stadion met 8.000 zitplaatsen moet beschikken.

De voorbije maanden doken er al geregeld geruchten op dat White Star zelf op zoek was naar een nieuw onderkomen. De club zou, net als Union, aan de Stad Brussel gevraagd hebben om het Koning Boudewijnstadion te mogen gebruiken. Vorige week leek White Star zijn zinnen nog op het Charles Tondreaustadion in Bergen gezet te hebben, dat niet meer door een profclub gebruikt wordt sinds het faillissement van RAEC Mons. Maar beide plannen zijn voorlopig op niets uitgedraaid.

De tijd dringt voor White Star, want de licentiecommissie doet waarschijnlijk eerstdaags een uitspraak over het dossier van White Star.

Verder is ook nog onduidelijk wat er met de jeugdschool van White Star, die 450 jonge voetballers telt, zal gebeuren.

Bekijk hieronder ook de reportage en het studiogesprek met Filip Van Der Elst van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?