Goethals-museum in Machtensstadion

In L'espace Goethals hangen foto's én de legendarische regenjas van de Brusselse trainer.

Raymond Goethals heeft vanaf nu een eigen ruimte in het Edmond Machtensstadion in Molenbeek. De legendarische Brusselse voetbaltrainer leende z’n naam al aan een tribune in het stadion, en nu krijgt hij er dus ook een klein museum.

"Ni zievere, spiele", het is een uitspraak die voor eeuwig verbonden blijft met Raymond Goethals. En Molenbeek blijft voor eeuwig verbonden met Raymond ‘Den Tuveneir’.  Goethals begon er z’n spelerscarrière bij Daring Molenbeek, dat later fuseerde met Racing White tot RWDM. Hij woonde ook in Molenbeek aan de Mettewielaan. 

Regenjas

Zijn trainersloopbaan spreekt het meest tot de verbeelding. De grootste prestatie van coach Goethals was het winnen van de Champions League met de Franse topclub Marseille in 1993. Hij is de enige Belgische trainer die dat tot vandaag kon verwezenlijken. 

In de gloednieuwe ruimte achter de business-lounge hangen vooral knappe foto’s van Goethals’ carrière. De typerende sigaret in de mond, altijd aan het woord en soms druk gesticulerend. Ook de legendarische Columbo-regenjas van de trainer is er uitgestald. Zoon Guy schonk persoonlijke trofeeën en relikwieën van z’n vader.

Een icoon

"De club RWDM is bepalend geweest voor dit museum", zegt Guy Goethals. "Hij is hier weer helemaal thuis." RWDM-voorzitter Thierry Dailly voegde nog toe: "Een icoon heeft eindelijk zijn plaats in zijn tribune, in zijn stadion, in zijn gemeente."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?