1802 Meisjesvoetbal RWDM 39
© Ivan Put

Groen wil gelijke behandeling voor meisjesvoetbalploegen: 'Moeten dezelfde kansen krijgen'

CD
© BRUZZ
03/06/2022

Steeds meer meisjes gaan voetballen. Die stijging vertaalt zich niet altijd in meer middelen of betere toegang tot de infrastructuur. Daar moet volgens Brussels parlementslid Juan Benjumea (Groen) verandering in komen. "Er is een boom in het vrouwenvoetbal. De middelen moeten volgen."

Ondanks de stijgende populariteit van het vrouwenvoetbal, gaan de werkingssubsidies vooral naar jongensvoetbal. Vrouwenploegen krijgen bovendien vaak te weinig ondersteuning in de gemeentes. “Het wordt een uitdaging voor de net gepromoveerde eerste ploeg van RWDM Girls om een veld te vinden die aan de normen voldoet. De velden van het Machtenstadion worden gebruikt door de mannenploeg," licht Benjumea toe.

Volgens Benjumea moet er meer aandacht gaan naar vrouwen- of meisjesvoetbal. "Het is niet meer te verantwoorden dat jongensploegen worden voorgetrokken in trainingsuren en toegang tot de voetbalvelden. Er zijn oplossingen nodig zodat meisjes- en vrouwenploegen dezelfde kansen krijgen."

Gelijke genderverdeling

Minister Sven Gatz, bevoegd voor de promotie van meertaligheid en van het imago van Brussel, ondersteunt al 436 sportverenigingen voor jongeren met een werkingssubsidie. "Deze subsidie is uiteraard een goede zaak, zeker aangezien ze focust op jongeren en er ook een groot sociaal aspect aan gekoppeld wordt," zegt Benjumea. "Maar in de toekenning ervan wordt niet specifiek gekeken naar een gelijke genderverdeling. Zo kwam de subsidie in 2021 ongeveer 38.800 jongens en maar 16.700 meisjes rechtstreeks ten goede. Dit moet beter kunnen."

Benjumea verwijst daarbij naar de gemeente Schaarbeek. Elke jongere kan er jaarlijks een sportcheque krijgen van 60 euro wanneer die zich in een sportclub inschrijft. Omdat er veel meer cheques voor jongens worden aangevraagd, heeft Schaarbeek beslist dat meisjes er twee krijgen. Op die manier is er een gelijke genderverdeling.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni