Jean Jacques Barbier handbaltrainer
© Marc Gysens

‘Handbal zal herleven in Brussel’

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
26/03/2014

Krijgt Brussel terug een handbalclub op het hoogste niveau? Het antwoord op deze vraag ligt in de handen van de spelers van United Brussels. Na één seizoen in tweede klasse maken zij kans om meteen door te stoten naar de eerste klasse. Het zou de ambitie van de club extra kracht geven: Brussel terug op de kaart van het Belgische handbal zetten. Met Jean-Jacques Barbier (55) staat een ervaren trainer aan het roer.

“Als speler maakte ik deel uit van de laatste Brusselse club die op het hoogste niveau uitkwam: Sporta Evere,” vertelt Barbier. “We hebben een aantal seizoenen in eerste gespeeld alvorens in 1993 te degraderen. Ik was op dat moment al fin de carrière, maar had er mooie jaren op zitten. Ik was top in België en maakte ook deel uit van de nationale ploeg.”

De vriendengroep die van Sporta Evere een goede ploeg maakte, kreeg jammer genoeg geen opvolging. De afgelopen jaren was het wat betreft handbal op het hoogste Belgische niveau dan ook armoe troef in Brussel. “In die tijd waren er nog niet zo veel buitenlanders die ons konden versterken. Het is ook gewoon zo dat er in Brussel niet echt een handbalcultuur leeft, en dat heeft zo zijn gevolgen voor de financiële steun. In dorpen als Bocholt en Neerpelt vind je die cultuur wel. Het is ook zo dat de Brusselaars zeer veel vrijetijdsmogelijkheden hebben. Dat grote aanbod is wel een handicap voor ons.”
Na zijn spelerscarrière plukte Barbier meteen de vruchten van de trainingsopleidingen die hij volgde. Hij kreeg onder meer Charleroi, Kraainem en Jette onder zijn hoede, maar als prille veertiger had hij nood aan een nieuwe uitdaging. Die vond hij als scheidsrechter.

“Ik ben opgeklommen tot het niveau van de Beneliga, waardoor ik regelmatig in Nederland mocht fluiten. In België heb ik onder meer de finale van de play-offs en de bekerfinale gefloten. Je mag dus zeggen dat ik hier het topniveau heb gehaald. Dat ik bakken ervaring had, speelde daarin uiteraard in mijn voordeel. Jammer genoeg moest ik er op mijn 52ste mee stoppen, omdat dat de ‘pensioenleeftijd’ is voor scheidsrechters.”

Bibberen en beven

Op zaterdagavond gezellig in de zetel blijven zitten, dat is niets voor Barbier. Het was dan ook geen optie om na het scheidsrechterschap de handbalwereld te verlaten. Zijn vele contacten brachten hem vorig jaar naar een nieuwe, ambitieuze Brusselse ploeg.
“Ik ben in mei 2013 naar United Brussels komen kijken toen ze de finale van de play-offs in derde klasse speelden. Na drie zwaarbevochten wedstrijden haalden ze het en iets later werd me gevraagd om de ploeg over te nemen. De toenmalige trainer had goed werk geleverd, maar onder meer de verre verplaatsingen deden hem afhaken. Ik aanvaardde de uitdaging, maar het was al augustus. De transferperiode was vergevorderd en dat maakte het niet gemakkelijk.”

“Ik had dus wat tijd nodig om er terug in te komen. Maar dat liep wel los, net als de ploeg trouwens. We zijn gegroeid in de competitie en mede dankzij een sterke novembermaand zijn we in de top vier kunnen eindigen.”

Bij United Brussels vond de trainer een club met ambitie. Hun doel is handbal te doen herleven in Brussel en daar zetten ze de nodige middelen tegenover. Sinds hun ontstaan in 2011 lijken ze te slagen in hun opzet.

“De club is een fusie van Mouloudia, dat een werking had die vooral gericht was op jongeren uit de buurt, en l’Amicale Handbalclub uit Schaarbeek, dat een goede structuur had en de ambitie koesterde de sport te ontwikkelen in Brussel. Ze beseften dat het beter was om samen te werken en hebben zich verenigd in Brussels United. Anderlecht HC is daar nadien nog bij gekomen.”

“De club is begonnen met de jongste jeugdcategorie en elk jaar komt de volgende reeks erbij. Op dit moment gaapt er dus een kloof tussen de eerste ploeg en de jeugd, maar dat gat wordt elk jaar verkleind. Er werd trouwens ook een vrouwenploeg opgericht.”

Die ploeg werd samengesteld uit spelers met verschillende achtergronden. Na een moeilijk competitiebegin zorgden een Tunesische en Roemeense speler voor de kwaliteitsinjectie die de groep nodig had. United Brussels stond lang op de derde plaats, die hen een deelname aan de play-offs garandeerde, maar op het einde van de competitie was het toch nog bibberen en beven. “We moesten onze twee laatste matchen winnen en hopen dat Sint-Truiden een puntje verloor. In de laatste match, tegen Waterloo, leek de ploeg wat last van de druk te hebben, maar we hebben toch de vierde plaats kunnen pakken.”

“Als vierde zijn we de play-offs met één punt begonnen, de derde had er twee, de tweede drie en de eerste vier. Dat is een handicap, ja. Maar ik denk dat onze ploeg sterk genoeg is om de promotie af te kunnen dwingen naar eerste klasse. We kennen de ploegen tegen wie we moeten spelen. Ik weet hoe play-offs verlopen, het zijn de details die over winst of verlies beslissen.”

Brusselse antennes

United Brussels zit dus op koers om de ambities snel waar te maken. De club maakt naam en geniet van de voordelen die een stad als Brussel biedt. Zo komen buitenlanders die hier tijdelijk of definitief verblijven, zich aanbieden. Dat zorgt voor een diverse spelersgroep, volgens Barbier naar het imago van de stad. Maar indien de club promoveert, zal er toch het ene en het andere moeten veranderen.

“Dan zouden er zeker twee à drie spelers met ervaring aangetrokken moeten worden. Ik heb vertrouwen in onze jongens – je mag de tweede klasse zeker niet onderschatten – maar versterking zou zeker nodig zijn. Wat de omkadering betreft ben ik tevreden, maar voor de eerste klasse zou het nog professioneler moeten. We zouden dan ook eens moeten nadenken over het aantrekken van bijvoorbeeld een physical coach. Ik heb alvast vertrouwen in de voorzitter, ook voor het financiële luik. Hij weet wat hij doet en is gepassioneerd.”

“Hier is zeker het potentieel aanwezig om een topploeg te vormen. De jeugdwerking wordt uitgewerkt en het doel is om in het Brusselse verschillende antennes te hebben, zoals we nu al in Anderlecht hebben. Van die verschillende werkingen kunnen de beste spelers doorstromen naar de eerste ploeg. Ik ben er zeker van dat handbal zal herleven in Brussel.”

Meer info op www.ubhc.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni