Jeannekes Boys en Girls spelen duizendste match

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
14/09/2005
Puur toeval is het, maar we konden dit uiteraard niet ongemerkt voorbij laten gaan. Viert Brussel Deze Week haar duizendste nummer, dan pakken dit weekend ook de Jeannekes Boys en Girls feestelijk uit. De nu al legendarische caféploeg uit Evere speelt zaterdag zijn duizendste voetbalwedstrijd. Of toch zo ongeveer, voegen ze eraan toe, pint in de hand.

De duizendste wedstrijd van de Jeannekes Boys en Girls moet een hallucinant treffen worden tegen de All Stars, met onder meer Leo Vanderelst, Mark Vanderlinden, Patrick Vervoort, Erwin Palmers en David Steegen. Minister Guy Vanhengel, die zelf in Evere woont, geeft de aftrap. Al wie de voorbije dertig jaar ooit meevoetbalde met de Jeannekes Boys en Girls (JB&G), mag komen meegenieten. Zes cafés in Evere hebben ze intussen al versleten, maar de JB&G blijven na dertig jaar gewoon doorgaan. Marc Vanvossel (56) is samen met een handvol andere 'stichtende leden' nog steeds actief op het veld. De kern wordt met regelmaat aangevuld. En zij die 'pensioengerechtigd' zijn, gaan al fluitend door het leven - als scheidsrechter.

"In 1974 is het allemaal begonnen in café Rubens, waar Jean en Jeanneken de vrolijke plak zwaaiden," vertelt Marc Vanvossel. "Er was in Evere nog geen cultureel centrum en de Rubens was voor jongeren het trefpunt bij uitstek. We zaten tot diep in de nacht samen en bedachten dat het tijd was om een recreatieve voetbalploeg te starten. De Jeannekes Boys dus. Later zijn er ook Girls bijgekomen."

Na de dood van Jean & Jeanneke bleef de Rubens nog even de uitvalsbasis. Daarna trok de ploeg naar cafés als de Communal, de Vink, den Ever'est, Everna en (momenteel) Aula Toots.

Laat getrouwd
"Na 30 jaar is de vaste kern van de oorspronkelijke initiatiefnemers nog steeds present," knikt Marc Vanvossel. "Ik weet niet of het een oorzaak of een gevolg is, maar we zijn allemaal vrij laat getrouwd. Los van die vaste kern hebben er in totaal zeker al zo'n 150 spelers ons truitje aangetrokken. Meestal zijn de spelers tussen de twintig en de zestig jaar. Er zitten voetballers in ons elftal die eerst in provinciale speelden, maar het daar te serieus vonden, zoals wij. De Jeannekes Boys en Girls spelen enkel wedstrijden op vriendschappelijke basis, gemiddeld een dertigtal per seizoen. We zijn nooit in competitieverband willen stappen, zelfs niet bij een amateurbond. Nu kiezen we onze tegenstanders volledig vrij. En bij ons speelt iedereen. Dagen er voor een wedstrijd negentien spelers op, dan komen die allemaal aan spelen toe."

Aan veldbezetting en tactiek hebben ze in Evere een broertje dood. "Wij houden het simpel: er is een keeper en er zijn tien veldspelers. Wie op welke positie staat, dat doet er niet toe. De enige tactiek die we hanteren is: de bal het werk laten doen."

De Blaise Boys, de Bit Burgers, de 1000kg van Ronse: allemaal waren het ooit gereputeerde tegenstanders van de JB&G. Maar de ploeg heeft ook nog een tijdje Europees gespeeld.

"We zijn nog met 't Sleutelgat uit Haren naar Londen getrokken en hebben daar tegen een team van Ford gespeeld en verloren. Nadien zijn we buitenlandse verplaatsingen blijven zoeken: een studentenclub in Heidelberg, de Parijse Portugezen in Parijs, de pompiers van Reims en ga zo maar door. De verkenningen ter plaatse met een man of vier, vijf: dat waren onvergetelijke momenten. Een ploeg uit Kochen is de enige die ons op een wederbezoek trakteerde."

"In een later stadium hebben we ons beperkt tot een toernooi in Eindhoven. Het eerste jaar wonnen we er de Fair Play-prijs en dus moesten we wel terug. Maar na tien jaar sloot het lokale café de deuren en ging zoals zo vaak ook die caféploeg voor de bijl. Maar wij in Evere beten door."

"De Jeannekes Boys en Girls betekenen wel iets binnen onze dorpsgemeenschap. Jaarlijks organiseren we in Evere een quiz en op ons brochettefestijn komt gemiddeld vierhonderd man af. En het moet gezegd: ook op ons brochettefeest is Luc Geerts onze beste spits ooit. Stapels brochettes slijt hij! Voetballen doet hij niet meer sinds hij lijdt aan artrose, maar voorheen was Geerts de man die de meeste doelpunten maakte. En miste, maar dat is een fait divers."

"Ook een traditie is onze jaarlijkse wedstrijd tegen jeugdhuis 't Schabernak: de gepensioneerden tegen de kleuters! Vorig jaar eindigde het op een 1-1. We lieten dat jong geweld hun gang gaan, maar hebben alles achterin toegedaan. Cattenaccio in zijn puurste vorm."

Dansen
Zaterdag om 17 uur staat de duizendste voetbalmatch op het programma: de Jeannekes Boys en Girls tegen de All Stars. Ze voetballen in het gemeentelijke sportcomplex van Evere aan de Oudstrijderslaan: meteen een primeur voor het spiksplinternieuwe synthetische veld. Daarna volgt een gratis dansfeest in de Aula Toots.
"We willen er een reünie van maken. Bij deze nodigen we iedereen uit wiens spoor we door de jaren heen kwijtraakten. Ik denk niet dat ze ver uitgezworven zijn. De Jeannekes Boys en Girls was en is een ploeg uit Lieg Ever. Niet van hoger Evere, want dat lag vroeger helemaal afgescheiden, en ook niet van midden Evere. Lieg Evere situeert zich rond de plosj. Wij stonden altijd dichter bij de mensen van Haren en Helmet-Schaarbeek. Toen er in Evere nog amper plaats was om te bouwen, zijn velen van ons gewoon in het verlengde van die as gebleven: Melsbroek en Steenokkerzeel."

:: Quiz JB&G op zaterdag 22 oktober in Everna. Info en inschrijvingen: 0494-573.188.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni