Loopclub Les Gazelles, 'plezantste van Brussel'

© Marc Gysens
Onze hoofdstad wordt dit weekend het speelterrein van lopers die zich wagen aan de marathon en de halve marathon. Les Gazelles de Bruxelles, een bont allegaartje lopers, vaardigt een groep af en hoopt naambekendheid te creëren.

"De plezantste loopclub van Brussel," zoals Les Gazelles de Bruxelles zich noemen, is een krachtenbundeling van verschillende organisaties: Pigment vzw zet zich in voor de armen, Link=Brussel levert een bijdrage aan het opbouwen van een interculturele samenleving, Bon vzw is het Brussels Onthaalbureau voor inburgering en Vluchtelingenwerk Vlaanderen verdedigt de belangen van vluchtelingen en asielzoekers. Zij hebben, met de ondersteuning van Buurtsport Brussel en de VGC-sportdienst, de multiculturele loopclub begin dit jaar in het leven geroepen.

"Het idee borrelde al even," vertelt Lore Bellemans (26) van Link=Brussel en actief lid. "Voor veel mensen die in armoede leven is het geen evidente stap om naar een sportclub te gaan, onder meer door de financiële en materiële drempel. Vanuit die vaststelling hebben we de club opgericht. Al is het eigenlijk spontaan ontstaan na enkele loopinitiatieven. Voor de lopers is het een moment zonder zorgen. Het doet hen zowel fysiek als mentaal deugd. Sommige lopers leven in heel moeilijke omstandigheden en sport helpt hen om even hun gedachten te verzetten."

De verplichtingen die bij een sportclub horen - denk aan lidgeld, het engagement regelmatig te komen - zijn geen evidente zaken voor de doelgroep van Les Gazelles. De club heeft dan ook een flexibele werking en vraagt geen financiële tegemoetkoming.

"Iedereen mag gewoon langskomen en meelopen, zonder verplichtingen achteraf. Het is trouwens open voor iedereen: ook arbeiders en bedienden mogen langskomen. Per training zijn we met een twintigtal lopers en het is altijd wel een leuke mix van leeftijden, culturen en achtergronden. Er wordt altijd gekeuveld. Op sportief vlak is het laagdrempelig, al zijn er ook wel goede lopers bij. Automatisch vormen zich groepjes en zo is een groepje vrouwen ontstaan die nu start-to-run volgen."

Naambekendheid creëren
Elke week wordt op vrijdag gelopen in het Elisabethpark. De afgelopen weken werd de trainingsintensiteit voor sommigen opgedreven met het oog op de komende halve marathon van Brussel, die zondag wordt gelopen. "Eerder dit jaar hebben we ook al met een 25-tal lopers aan de twintig kilometer van Brussel deelgenomen. Net als toen zal onze groep samengesteld zijn uit eigen leden en externe lopers. Het inschrijvingsgeld van die externen ligt wat hoger en met die extra inkomsten zorgen wij ervoor dat mensen die het zich niet kunnen veroorloven, toch kunnen deelnemen en lopen."

"Dit is een mooie gelegenheid om naambekendheid te creëren. We krijgen nu subsidies van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, maar het is onze bedoeling om los daarvan een structuur op poten te zetten voor sponsoring. Maar verdere plannen voor de toekomst hebben we niet. We willen dat onze leden taken op zich nemen en verantwoordelijk worden voor hun club."

-------------------------------
Meer info op www.lesgazellesdebruxelles.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?