Lotto Cycling Institute biedt wetenschappelijke begeleiding

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
22/02/2009
Een Belgische wielrenner op het podium van een grote wielerronde: daar gaan het Lotto Cycling Institute (LCI) en de VUB samen voor zorgen. De renners van de wielerploeg Silence-Lotto worden voortaan wetenschappelijk ondersteund en krijgen zo een duwtje in de rug.

"H et Brussels Laboratorium voor Inspanning en Topsport (Blits) van de Vrije Universiteit Brussel biedt de Silence-Lotto-ploeg een wetenschappelijke achtergrond," vertelt Romain Meeusen (50) van het Blits. "Het Lotto Cycling Institute (LCI) is ontstaan om een betere begeleiding aan de renners te geven. Wij proberen fysiologie in de praktijk om te zetten, want heel wat beschikbare informatie sijpelt nog niet naar de praktijk door. Zo gaan we de prestaties proberen te verbeteren, de beste manier om op te warmen vastleggen, enzovoorts. We hebben een gemeenschappelijk doel en daar werken we samen naartoe."

Het idee van het LCI is ontstaan tijdens de vorige Ronde van Frankrijk. Het project ging in november van start, in samenwerking met Silence-Lotto, maar ook met Mensana, een West-Vlaams keuringscentrum voor topsporters. Mensana heeft een mobiel laboratorium dat het Blits mag gebruiken. Zo werd het tijdens de stage van de wielerploeg al gebruikt voor laboratorium- en veldtesten waarin bijvoorbeeld nagegaan werd hoeveel kracht de renner gebruikt.

"We proberen eerst en vooral een vingerafdruk te maken van de renners, een stap waar we nog mee bezig zijn," zegt Meeusen. "Daarmee bedoel ik: vastleggen wat de capaciteiten van de renner zijn, zijn sterke en mindere punten en waar aan gewerkt moet worden. Aan de hand daarvan kunnen we een programma opstellen of helpen bij de training. We willen niets opdringen, wel advies geven om de prestaties te optimaliseren. Het is de bedoeling om niet alleen de beste renners te begeleiden, maar ook de jongere talenten. Belgisch kampioen Jürgen Roelandts wordt een beetje als voorbeeld naar voren geschoven, omdat hij hier gestudeerd heeft en talentrijk is. Met het instituut wil Lotto ook laten zien dat het een duidelijke visie heeft op de toekomst."

Geen geheimen
Het doel dat het LCI en de VUB willen bereiken, is een Belgische wielrenner op het podium van een grote ronde. Ambitieus, maar volgens Meeusen zeker niet onmogelijk. "Ik ga er geen jaar op plakken, maar Belgische renners moeten een podiumplaats in een grote ronde kunnen versieren. Dat kan ook in een nevenklassement zijn. De talenten moeten zich goed kunnen ontwikkelen - en natuurlijk ook dat tikkeltje geluk hebben om het te maken. De wetenschap heeft geen geheimen, er zijn geen wondermiddelen om van iemand een topper te maken. We kunnen van een spurter geen klimmer maken; we kunnen wél advies geven en de renner zo goed mogelijk helpen."

Op dit moment werkt er één doctoraalstudent voltijds mee in het instituut. In de toekomst hoopt Meeusen meer mensen aan te werven, want er is nog heel wat wetenschappelijk werk te verrichten. "En ik denk ook dat wij heel wat kunnen leren van de sport zelf. De vragen van sporters zijn heel praktijkgericht, en het is aan ons om daar een oplossing voor te vinden. Bijvoorbeeld: hoe moet een renner opwarmen voor een tijdrit?"

Na vier jaar zal het LCI geëvalueerd worden en wordt een voortzetting besproken. "Er is nu al een continue evaluatie. Na die vier jaar moeten we resultaten geboekt hebben. Dan zal er een instituut zijn met een duidelijke structuur en testmethodologie, zodat elke renner op dezelfde manier vergeleken kan worden. Het instituut wordt ook een servicecentrum voor de wielerwereld, voor alle renners. Maar dat hangt natuurlijk ook van de sponsors af. Wij willen een zo goed mogelijke wetenschappelijke ondersteuning geven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni