Marathon steunt Gazelles de Bruxelles

© Marc Gysens

De Brussels marathon en halve marathon steunt dit jaar de Gazelles de Bruxelles. Hulp die de socio-sportieve organisatie met plezier ontvangt, want hun werking kent steeds meer succes.

“Organisator Golazo steunt ons eigenlijk al een drietal jaar,” vertelt Wim Poelmans (29), bestuurslid bij Les Gazelles de Bruxelles. “Maar voor deze editie is het nog intensiever: naast het aanbieden van vijftig gratis rugnummers voor onze lopers, kunnen mensen die zich inschrijven ons als goed doel opgeven en vijf euro storten.”

Met dat ingezamelde geld moeten Les Gazelles hun doelgroepen nog beter kunnen bedienen. Dat zijn mensen uit verschillende kansengroepen, zoals asielzoekers, vluchtelingen, mensen die in armoede leven, … Iedereen is welkom. Ze komen onder meer bij de loopgroep terecht na doorverwijzing van organisaties als Bon vzw, link=Brussel vzw en Pigment vzw. “We bieden de lopers met de VGC-sporthal in Koekelberg onder meer infrastructuur aan, organiseren jaarlijks een vijftal loopwedstrijden, enzovoort. Dat proberen we zo goedkoop mogelijk te doen. Zij die het nodig hebben, steunen we ook met bijvoorbeeld basiskledij en loopschoenen.”

De huidige instroom van vluchtelingen heeft ook invloed op de werking van Les Gazelles, al zit daar wel enige vertraging op. Het is voor nieuwkomers niet meteen een prioriteit om met sport te beginnen, maar na verloop van tijd blijkt het wel nuttig te zijn. “Nieuwe vluchtelingen sijpelen geleidelijk aan door naar Les Gazelles. Door ons te steunen, steunen de mensen hen dus ook indirect. Lopen bij Les Gazelles helpt bijvoorbeeld bij het opbouwen van een netwerk, dat is belangrijk voor nieuwkomers. Het naturalisatieproces duurt lang en kan tot frustratie leiden. Bij ons vinden ze een uitdaging en worden ze dus op een positieve manier gestimuleerd.”

De werking van Les Gazelles kan dus op steeds meer interesse rekenen, en niet enkel van lopers. Zo heeft Buurtwinkel Anneessens al interesse getoond om ook zelf een loopgroep op te richten, en lopen Les Gazelles komende zondag de halve marathon samen met Minor-Ndako, dat zich inzet voor de opvang en begeleiding van minderjarigen. Door samen te werken hopen ze mooie verhalen als dat van Messy Messarat te kunnen herhalen. Zij haalde vorig jaar het podium van de halve marathon.

“Ze heeft zich ondertussen aangesloten bij Atlemo en komt af en toe nog bij Les Gazelles lopen. Afgelopen winter heeft ze verschillende mooie resultaten neergezet. Onze doelstelling is vooral mensen te versterken, maar het is uiteraard leuk om te zien dat een van onze leden zo goed presteert.”

Brussels Marathon

data: 4/10

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?