Mogelijk tweede seizoen voor Studs

Steven Vandenbergh
© Brussel Deze Week
03/03/2006
De voetbalclub FC Brussels (FCB) kent woelige tijden. Een nederlaag tegen RSC Anderlecht, een nieuwe tribune én een speler en de trainer die genoemd worden in de Belgische omkoopaffaire. Stof genoeg voor de makers van de reportagereeks Studs, die het wel en wee van de club zowel online als op de buis brengt. De reeks is halverwege. Tijd voor een terug- én een vooruitblik.

De wind waait van alle kanten bij FCB. In het omkoopschandaal dat het voetbal dezer dagen treft, worden trainer Albert Cartier en speler Mario Espartero genoemd. Maar er is ook goed nieuws: er komt een nieuwe tribune in het Edmond Machtensstadion. De financiering daarvan wordt gedragen door FC Brussels en de gemeente Molenbeek.

Deze, en andere wetenswaardigheden over de rood-wit-zwarten worden sinds september 2005 verfilmd in de reportagereeks Studs. Journalist Geert Schalck leidt het programma: "Op dit ogenblik zit de reeks halverwege. Het publiek reageert heel positief. Sinds kort is er zelfs een nieuwe website - ze heet studstv.be - waar er na elke aflevering van Studs reacties toestromen. Die komen ook van mensen die niet in sport geïnteresseerd zijn, en dat was het eerste opzet."

"De spelers reageren ook positief. Immers, zonder hen geen programma. Na de tweede aflevering kwamen er reacties van hen zoals: 'Mijn dochtertje speelt tennis. Misschien kunnen jullie daar een reportage over maken?' Op die manier leren we de spelers beter kennen."

"Zelfs het bestuur werkt mee. Zo reist er op dit ogenblik een tv-ploeg met hen mee op een commerciële missie naar Portugal. Naar het einde van het seizoen zullen we met sportief directeur Dimitri Mbuyu enkele scoutsmissies maken. En met voorzitter Johan Vermeersch hebben we een bijzonder figuur. Ideaal voor beeldmateriaal. Natuurlijk, sommige dingen van of over het bestuur zijn tv-matig niet zo interessant. Die zenden we niet uit."

Getackeld
Trainer Cartier en speler Espartero van FCB worden genoemd in de Belgische omkoopaffaire. "Enkele dagen na het uitbrengen van het schandaal zijn we langsgeweest. Oké, er zijn twee namen genoemd, maar de spelers zijn er niet echt mee bezig. Iedereen kan zoiets zeggen. Ze vragen zich wel af welke namen er nog uit de lucht zullen komen vallen."

Schalck is tevreden over het programma. "Ik heb FCB van een andere kant leren kennen. Het was een sprong in het onbekende. Wat mij verrast heeft, is het Vlaamse karakter. Nederlands is er de voertaal. En van diegenen die de taal niet beheersen, zijn er velen die een inspanning doen om Nederlands te leren."
"We hebben nog acht afleveringen te gaan. Maar iedereen denkt er al aan om een tweede seizoen te maken. Er blijft genoeg boeiend mate­riaal. Het moeilijkste is het financië­le gedeelte rond krijgen."

"Ten slotte wil ik ook de goede band met de supportersverenigingen benadrukken. Die zorgen voor veel informatie en een positieve sfeer. Bovendien doet FCB veel aan de integratie van allochtonen. Op dat vlak zijn ze een voortrekker in België. Ons tweede opzet was trouwens de positieve integratie door sport in beeld te brengen. Dat is bij deze gelukt."

:: Studs is te bekijken op TV-Brussel, Ring TV, Belgacom TV en op deze website.


Steven Vandenbergh

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni