Peterbosjongeren voetballen pannen van het dak

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
20/06/2006
Drie van de vijf ploegen van zaalvoetbalclub Peterbos Anderlecht werden Brabants kampioen in de Franstalige zaalvoetbalcompetitie Ligue Francophone de Foot en Salle. De eerste ploeg promoveert zelfs naar de derde nationale. De Peterbosjongeren kunnen mooie resultaten voorleggen als het op voetballen aankomt. Als kers op de taart kroonden de junioren zich tot Belgisch kampioen.

Het voetbal doet de sociale wijk Peterbos in Anderlecht helemaal leven. Tijdens de galamatch van de eerste ploeg komen heel wat jongeren met hun ouders rond het synthetische veld de helden van de wijk aanmoedigen. Na in het begin van de wedstrijd 5-1 te hebben voorgestaan, wordt de wedstrijd uiteindelijk verloren met 5-6. Aan het technisch vermogen of onvermogen van de jonge voetballers zal het niet liggen, want de vloeiende dribbelkunstjes kregen ze er sinds jongs af aan ingelepeld. "Voetballen kunnen ze allemaal," knikt trainer Khalid, "het probleem is de organisatie, maar ze gaan met bokkensprongen vooruit," zegt hij tevreden.

"Bijna alle kinderen komen uit de Peterboswijk en belanden via een vriend bij de ploeg. De meesten beginnen als ze zeven zijn. Techniek moet ik ze niet al te veel aanleren, want de goocheltruukjes leren ze meestal van hun vrienden op straat. Het is vooral de discipline om samen te spelen en voor elkaar te vechten. De jongeren beseffen na al die trainingen heel goed dat voetbal een ploegsport is waarbij je zonder organisatie met zware cijfers verliest. De spelertjes halen een hoog niveau," zegt Khalid fier.

Voorbeeld daarvan is Medi Adrahouï die op zijn achttiende net een profcontract tekende bij FC Brussels. Hij heeft er al een oefenmatch opzitten met de eerste ploeg en weet wat hem te wachten staat: "Het wordt hard knokken." Gevraagd naar zijn droomclub blijft hij heel nuchter: "Mijn droom is om een profcarrière uit te bouwen, dat is al heel wat. Maar als ik toch mag kiezen, geef me dan maar Real Madrid."
"Het voetbal is voor deze wijk ook een sociale controle," zegt trainer Khalid. "Als we zien dat een speler bijvoorbeeld spijbelde of een slecht rapport heeft praten we daarover met de ouders. De drukte tijdens een wedstrijd of training geeft de mensen in de buurt ook een gevoel van veiligheid."

Blamage
Toch was het niet altijd rozengeur en maneschijn bij zaalvoetbalclub Peterbos Anderlecht. Vier jaar geleden werden de jongeren zonder pardon uit de competitie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) geweerd nadat het temperamentvolle karakter van enkele spelers tijdens een wedstrijd in Wemmel de overhand nam. Schepen Walter Vandenbossche (CD&V) is een aandachtige toeschouwer van de matchen en herinnert zich de blamage levendig. "Het ging heel goed met de wijk en de ploeg maar dat incident en alle media-aandacht dat het kreeg, maakte alles met de grond gelijk. Achteraf heeft Riso Brussel/ Samenlevingsopbouw Brussel vzw de touwtjes steviger in handen genomen en ging de club in de Franstalige zaalvoetbalcompetitie spelen. Het is prachtig om te zien waar de club nu staat."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni