rode duivels supporters

Rode Duivels loten Engeland, Tunesië en Panama op WK

© Belga
01/12/2017

De Rode Duivels spelen volgend jaar in de groepsfase van het WK in groep G en treffen daarin Engeland, Tunesië en Panama.. Dat is het resultaat van de loting van vandaag in het Kremlin in Moskou.

De Belgen openen hun WK op 18 juni in Sotsji tegen WK-debutant Panama. Daarna volgt op 23 juni in het Spartakstadion in Moskou de partij tegen de Tunesiërs. Op 28 juni spelen de Rode Duivels hun laatste groepswedstrijd in Kaliningrad tegen Engeland. Normaal gezien zullen de Belgen hun kamp opslaan in de Moscow Country Club en dat betekent door deze loting verre verplaatsingen.

Sotsji ligt in vogelvlucht op 1.361 kilometer van Moskou. De exclave Kaliningrad, die volledig omringd wordt door Polen en Litouwen, is 1.092 kilometer verwijderd van de Russische hoofdstad. De groepswinnaar moet bovendien voor zijn achtste finale uitwijken naar Rostov, op net geen duizend kilometer van Moskou. Met Engeland kwam een zware tegenstander uit pot twee en een opponent met veel bekende gezichten voor de Rode Duivels die actief zijn in de Premier League.

Slechte herinneringen aan Engeland
In 21 duels met de Engelsen trok België 15 keer aan het kortste eind, de Rode Duivels wonnen twee keer en vier keer was er een gelijkspel. De Three Lions plaatsten zich als poulewinnaar in de Europese kwalificatiegroep F, voor onder meer Slowakije, Schotland en Slovenië.

Tunesië en de Rode Duivels stonden al twee keer tegenover elkaar. In de groepsfase van het WK 2002 werd het 1-1. In 2014 wonnen de Rode Duivels een oefeninterland met 1-0. De Tunesiërs hielden in de Afrikaanse zone de Democratische Republiek Congo, Libië en Guinee achter zich voor een WK-ticket.

Tegen WK-debutant Panama speelden de Rode Duivels nog nooit. De Panamezen eindigden op de derde plaats in de kwalificatiegroep van de CONCACAF-zone, onder meer voor de Verenigde Staten die voor het eerst sinds 1986 niet naar een WK mogen.

In achtste finales mogelijk tegen Polen of Colombia
Eindigen de troepen van bondscoach Roberto Martinez als eerste of tweede in hun poule, dan treffen ze in de achtste finales respectievelijk het nummer twee of één van groep H. Die bestaat uit Polen, Colombia, Senegal en Japan. België is uitgeschakeld als het naast de top twee in zijn poule grijpt.

De Rode Duivels waren op basis van hun plaats op de FIFA-ranking (vijfde, red.) al even zeker van hun status als reekshoofd bij de loting. Ze ontliepen zo gastland Rusland, Duitsland, Brazilië, Portugal, Argentinië, Polen en Frankrijk in pot 1. Het WK vindt plaats van 14 juni tot 15 juli.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni