RSC Anderlecht heeft meeste zelf opgeleide profvoetballers van België

© Belga
09/11/2020

Van alle Belgische clubs heeft Anderlecht de meeste zelf opgeleide spelers rondlopen in de 31 sterkste Europese competities. Dat berekende het researchbureau CIES (International Centre for Sports Studies). In Europa zijn 42 profvoetballers actief die hun opleiding op Neerpede genoten. Paars-wit staat daarmee op de 21e plaats op de ranking, die wordt aangevoerd door Partizan Belgrado (85 spelers), gevolgd door Ajax (77) en Dinamo Zagreb (71).

Het CIES maakte ook een ranglijst op basis van enkele kwaliteitscriteria per speler, zoals het aantal gespeelde competitiematchen het afgelopen jaar, de sportieve waarde van zijn club en de leeftijd van de speler. Op die ranking prijkt Anderlecht op de negende plaats.

Wanneer alleen rekening gehouden wordt met de voetballers in de vijf grote competities (Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk), dan is Real Madrid hofleverancier met 43 opgeleide spelers. Op ruime afstand volgen Barcelona (32) en Lyon (31). Anderlecht is op die ranking 39e met twaalf spelers. Op basis van de kwaliteitscriteria is paars-wit twaalfde.

Het CIES beschouwt een club als de opleidingsclub van een speler wanneer die minstens drie seizoenen tussen zijn 15e en 21e bij die club heeft gespeeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, RSCA Anderlecht, International Centre for Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni