RSCA wil weg uit Constant Vandenstockstadion

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
23/09/2005
"Als we mee willen met Europa, moeten we het stadion uitbreiden," vinden ze bij paars-wit. De Anderlechtse burgemeester Simonet stelde al voor om de club in Neerpede onder te brengen. "Maar dat wordt moeilijk," voegde hij er meteen aan toe. Schepen van Sport André Drouart droomt ondertussen van een sportcomplex op de plaats waar nu het Constant Vandenstockstadion staat.

Bij de laatste wedstrijd van RSC Anderlecht tegen Moeskroen gaven de twee Anderlechtse Miss-België-kandidates de aftrap. Voordien lauwerde de gemeente Vincent Kompany al voor zijn gouden schoen en bombardeerde hem tot ambassadeur van Anderlecht. Franky Vercauteren kreeg de eer het nieuwe stadion van het pedagogisch voetbalproject FEFA

in Kuregem naar zich vernoemd te zien. Nu de club verhuisplannen heeft, wil het gemeentebestuur haar koste wat kost in Anderlecht houden.

Voor RSCA-manager Van Holsbeeck is het zo klaar als een klontje: "Bijna al onze thuiswedstrij­den zijn uitverkocht en voor de Champions League-wedstrijden moeten we duizenden mensen ontgoochelen. Een groter stadion is dus nodig. We willen natuurlijk in Anderlecht blijven omdat we toch een deel zijn van de gemeente. Maar anderzijds komt 92% van onze supporters van buiten Brussel. Die zullen altijd blijven komen. We onderzoeken de verschillende mogelijkheden. Zo denken we er ook over in het Heizelstadion te trekken, maar het grote nadeel daar is dat er geen specifieke ruimte is voor VIP's en we ze er, zoals twintig jaar geleden, in tenten moeten opvangen. Maar waar we ook heen verhuizen, we blijven Sporting Anderlecht en zullen dus niet van naam veranderen. Hoe het verder moet met het Constant Vandenstockstadion vraag ik me ook af."

Als Schepen van Sport ziet André Drouart (Ecolo) heel wat mogelijkheden om van het huidige RSCA-stadion iets moois te maken: "Er zijn twee mogelijkheden. Ofwel het stadion wordt behouden en we gebruiken het voor galawedstrijden. Maar het is natuurlijk niet eenvoudig om zo'n stadion te beheren. Andere mogelijkheid is om het af te breken en het Astridpark uit te breiden. Anderlecht heeft een goed sportcomplex nodig en de parkeerruimte zou daarvoor de ideale plaats kunnen zijn. Er zou ook een velodroom kunnen komen waar eveneens concerten georganiseerd kunnen worden. Dat alles zouden we kunnen financieren met Belirisgeld (geld dat de federale regering reserveert voor Brusselse projecten, BS).

Openluchtzwembad
Voor burgemeester Jacques Simonet (MR) is RSCA een deel van Anderlecht dat hij niet wil verliezen: "Als Anderlecht internationale uitstraling geniet is het niet dankzij het Erasmushuis maar wel dankzij RSC Anderlecht. Wat er nu zal gebeuren met het stadion van Anderlecht is natuurlijk een goede vraag. In eerste instantie denk ik dat we de plaats kunnen gebruiken voor een huisvestingsproject. Een sportcomplex lijkt me een beetje te optimistisch. Een andere mogelijk is om het park uit te breiden. Het is natuurlijk allemaal toekomstmuziek en we zullen zien met de verschillende overheden en de buurtbewoners wat de mogelijkheden zijn. Wie weet kan Smet er zijn openluchtzwembad bouwen."

Neerpede is een van de laatst goed bewaarde stukken natuur in Anderlecht en behoort tot de mooiste natuurgebieden van Brussel. Een stadion kan daar veel van kapotmaken.

"Normaal gezien is er de nodige plaats en zal de natuur ontzien worden. Het is natuurlijk wel zo dat zo'n stadion heel veel auto's zou aantrekken en dat zal ongetwijfeld moeilijkheden met zich meebrengen. We zullen daarvoor oplossingen moeten vinden. Eerst en vooral met de plaatselijke sportclubs die zullen moeten wijken."
Een van die clubs is Golfclub Royale Amicale Anderlecht. "Ik heb niets tegen het plan om een nieuw stadion te bouwen," zegt clubvoorzitter Jacques André. "Als er een oplossing gevonden kan worden voor alle betrokken partijen natuurlijk. Ik betreur wel dat het nieuws in de kranten verscheen nog voor de sportclubs uit Neerpede gecontacteerd werden. Maar ik heb een goede relatie met zowel Sporting Anderlecht als de gemeente. Ik zal dus niet tegensputteren als er een oplossing komt voor de clubs."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni