RWDM-Ganshoren ei zo na afgelast na lichtpanne

FVDE
© brusselnieuws.be
01/11/2015

De Brusselse derby in vierde klasse tussen RWDM en Ganshoren van zaterdagavond is met een halfuur vertraging begonnen. Lange tijd leek het er zelfs op dat er niet gevoetbald zou worden. De lichtinstallatie in het Edmond Machtensstadion viel drie keer uit. De oorzaak van de panne is nog niet bekend, maar bij RWDM lijkt niemand eraan te twijfelen dat buur White Star er iets mee te maken heeft.

De lichten lieten het voor het eerst afweten rond 18u, een uur voor de wedstrijd. Zowel de lampen in het stadion als de vier grote lichtmasten sprongen uit. Een halfuur later gebeurde dat opnieuw. Uiteindelijk leek het euvel hersteld, maar net toen de spelers het veld betraden werd het stadion opnieuw in de duisternis gehuld.

RWDM kreeg van de scheidsrechter een halfuur de tijd om het probleem op te lossen, zoniet zou de wedstrijd niet kunnen doorgaan en riskeerde RWDM een 0-5-nederlaag. Met de hulp van een elektricien van Sibelga die ter plaatse is gekomen, werd geprobeerd om slechts een deel van de stadionverlichting aan te steken. Enkel de stadionlampen en één mast straalden licht uit. Die oplossing bleek wel stand te houden.

De scheidsrechter vond aanvankelijk dat er nog steeds niet genoeg licht was om te voetballen. Beide ploegen wouden echter absoluut spelen. Ook burgemeester Françoise Schepmans (MR) en de politie oefenden druk uit op de scheidsrechter. In de tribune zaten intussen meer dan 3000 mensen, en de gemeente vreesde voor ongeregeldheden in geval van een aflasting.

De scheidsrechter ging dan toch akkoord, en de partij kon dan toch van start gaan, met een halfuur vertraging. RWDM en Ganshoren deelden de punten: de wedstrijd eindigde op 2-2, nadat de thuisploeg twee keer op voorsprong was gekomen.

Sabotage?
Wat precies aan de oorzaak van de panne ligt moet nog onderzocht worden. Bij heel RWDM leeft het idee dat tweedeklasser White Star, de andere huurder van het stadion, verantwoordelijk is. Bij de eerste thuiswedstrijd twee weken geleden had die club nog verschillende sloten in het stadion veranderd en de verwarming afgesloten. Ook nu waren er sloten gewijzigd, waaronder die van de hoogspanningscabine. RWDM moest een slotenmaker ter plaatse laten komen.

Toen de directie van RWDM in de voormiddag ter plaatse kwam om alles klaar te maken voor de wedstrijd, kwam het tot een confrontatie met trainer en sterke man van White Star John Bico. Hij liet onder meer een deel van de ingang blokkeren. Dat zorgde ervoor dat de hulpdiensten niet binnen konden, wat voor problemen zorgde toen RWDM-speler Anthony Rivituso geblesseerd afgevoerd moest worden en de ziekenwagen niet ter plaatse geraakte. Daarnaast zou Bico volgens de RWDM-directie nog gezegd hebben dat er hen “’s avonds nog een verrassing zou te wachten staan”.

Het probleem zou te maken hebben gehad met een overbelasting van het net, waarna het systeem overschakelde op batterijen die niet opgeladen waren. Sabotage zal wellicht moeilijk te bewijzen vallen, maar bij RWDM twijfelen ze er niet aan. "Het dieptepunt is bereikt", zei Danny Vander Eeckt van RWDM na de wedstrijd.

"Wat er hier is gebeurd is niet de schuld van RWDM, Ganshoren of de scheidsrechter. Iedereen weet wiens fout dit is. Ik wil niet weten wat er hier gebeurd zou zijn indien de wedstrijd niet had kunnen doorgaan", aldus Vander Eeckt aan tvbrussel.

Bij White star ontkennen ze met klem dat ze iets met de panne te maken hebben: "Het is gemakkelijk om de buur te beschuldigen. Wij zijn de gemediatiseerde manipulatie rond deze zaak meer dan beu", zegt clubwoordvoerder Julien Carpentier aan RTL.

Onderzoek
Politieke partijen uit zowel de meerderheid (Gemeentebelangen) als de oppositie (PS) hebben al laten weten dat ze een onderzoek naar het voorval willen.

Burgemeester Schepmans zegt alvast op Facebook dat ze het hierbij niet zal laten: "Vanaf maandag zullen we de oorzaak van het probleem onderzoeken. De gevolgen op gebied van veiligheid hadden catastrofaal kunnen zijn. Als er inderdaad sprake is van sabotage, zullen we er alles aan doen om de verantwoordelijken te vinden. Er is geen plaats in het Machtensstadion voor saboteurs", aldus Schepmans.

Bekijk ook de reportage van tvbrussel

Terwijl de spelers het veld oplopen en zich klaarmaken voor de aftrap, valt het licht voor de derde keer uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni