Sportcolumn David Steegen: de 39ste speeldag

David Steegen
© Brussel Deze Week
14/02/2008
De Europa Cup is de mooiste voetbalcompetitie ter wereld. Internationale stammenoorlog. Het is altijd donker wanneer historie geschreven worden. Het maakt clubvoetbal tijdloos.

FC Brussels is het resultaat van vier mislukte fusies en veel ellendige financiële en andere wanorde, maar de heldhaftige verloren halve finale tegen Atlético Bilbao van 1977 (Uefa Cup) vergeten we nooit. Een van de talrijke voorlopers van FC Brussels, Royal White Star Brussels, haalde al een rondje Europees voetbal in 1972. Een jaar later smolt het stuntelig samen met Daring Club Molenbeek, een volkse vereniging met traditie en supporters. De voorloper, Daring Club de Bruxelles, stamnummer 2, was de aartsrivaal van Union Sint-Gillis. De club had al geschiedenis geschreven door een einde te maken aan de historische reeks ongeslagen wedstrijden (60) van Union. Na de Tweede Wereldoorlog speelde Daring zelfs Europees. De Beker der Jaarbeurssteden, de voorloper van de huidige Europese bekercompetities. Brussel is de koning der Jaarbeurssteden. We zijn sterk in kermis vieren, congressen en expo's organiseren. Altijd al gastvrij, de blik bourgondisch naar buiten gericht. De uitheemse prestaties van Anderlecht hebben de status van het Belgische voetbal in het buitenland bepaald. Anderlecht, ooit voetbalhoofdstad van Europa. Een geslaagde Europese campagne van een Belgische club doet meer voor ons imago dan geldverslindende promotiecampagnes.

De Premier League, de Engelse voetbalcompetitie, wil een extra (39ste) speeldag toevoegen aan het reguliere kampioenschap. Die speeldag moet dan wel in een buitenlandse stad gespeeld worden. De Premier League is een wereldmerk geworden. Engelse topclubs schuimen de aardbol nu al af om exhibitiewedstrijden te voetballen in de vijf werelddelen. Wereldsteden als New York, Bangkok, Tokyo en Peking staan al te drummen om die extra speeldag te verwelkomen. Het is ooit anders geweest. In de jaren 1950 verbood de Football Association, de Engelse voetbalbond, haar clubs om Europees te spelen. De bonzen vreesden praktische problemen die de lokale competitie zouden schaden. Manchester United veegde de richtlijn aan zijn laars en ging toch Europa in. De eerste Europa Cup-wedstrijd van United op het continent was tegen RSC Anderlecht, in 1957. Man U wint tweemaal, 0-2 en 10-0.

De Schot Matt Busby, de legendarische coach van United, was ervan overtuigd dat voetbal een wereldsport is. Ondanks de vliegtuigramp van 6 februari 1958 in München, waarin zeven United-spelers het leven lieten, heeft Busby gelijk gekregen. Vorige week werd de vijftigste verjaardag van de vliegtuigramp herdacht. Het onleefbare en belastende schuldgevoel van Busby - had hij naar de Association geluisterd, dan was er geen ramp geweest - is een zegen gebleken voor het voetbal. Busby's anarchie ligt aan de basis van het mooiste voetbal ter wereld, de Champions League. De 39ste speeldag mag naar Brussel komen, de hoofdstad van Europa.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni