Sportzalen mogen weer glimmen

De Franse en Vlaamse Gemeenschapscommissie hebben hun meerjarenplan klaar voor de investeringen in gemeentelijke sportinfrastructuur. De grootste sommen gaan naar het aanleggen synthetische voetbalvelden en de opsmuk van zwembaden. Er wordt nog dit jaar 6,8 miljoen euro uitgetrokken.

Het geld komt van het Gewest, wordt verdeeld door de Franse en Vlaamse Gemeenschapscommissie maar komt ten goede van de Brusselse gemeenten. Zo ingewikkeld als ons land in elkaar zit, zo moeilijk is het om vanuit het Brussels gewest sport, een gemeenschapsaangelegenheid, te ondersteunen. Cocof-collegelid voor Sport Emir Kir (PS) heeft donderdag zijn meerjarenplan voorgesteld voor de sportinfrastructuur. De investeringen in de zwembaden springen als eerste in het oog.

De Brusselse gemeentelijke zwembaden hebben het moeilijk, niet alleen omdat de exploitatie handenvol geld kost, het entrée-ticketje volstaat bijlange niet om het zwembad draaiende te houden, maar vooral omdat heel wat oude zwembaden dringend een opknapbeurt kunnen gebruiken.

Er was eerder al beslist dat Beliris, het federaal samenwerkingsakkoord met Brussel, ettelijke miljoenen in de renovatie van de Brusselse zwembaden zal stoppen, het Brussels Gewest komt nu met nog eens 1 miljoen euro extra over de brug. Dat komt de zwembaden van Sint-Gillis (320.000 euro), Laken (151.000), Heembeek (200.000) en Sint-Joost (290.400) ten goede.

Schaarbeek
En Schaarbeek? Zoals bekend was de gemeente Schaarbeek behoorlijk ontevreden met wat ze maar kreeg uit het Belirisfonds (250.000 euro). Het zwembad Neptunium is nochtans ook in slechte staat.
Maar ook in dit meerjarenplan valt Schaarbeek uit de boot. Het Gewest zal pas in 2008 met geld over de brug komen, maar hoeveel is nog niet duidelijk.

"We willen eerste de studie van Beliris afwachten en voegen er zelf nog een studie aan toe van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen," zegt collegelid Emir Kir.
In Schaarbeek reageert men ontgoocheld. "Wij vechten voor het voortbestaan van het zwembad," zegt Marc Weber van het kabinet van burgemeester Bernard Clerfayt (MR), "maar moeten telkens opnieuw vaststellen dat de PS daar geen oren naar heeft. Het is nu nog maar eens bewezen dat het Brussels gewest geen frank wil stoppen in Neptunium."

Zwemmen is niet de enige sport die een steuntje in rug krijgt van het Gewest. De gemeenten Oudergem, Sint-Pieters-Woluwe, Watermaal-Bosvoorde, Vorst, Evere, Schaarbeek en Sint-Jan-Molenbeek zullen met steun van het Gewest synthetische voetbal-, hockey- en rugbyvelden kunnen aanleggen. Daar wordt 3 miljoen euro voor uitgetrokken. "Er is nu een derde generatie synthetische velden op de markt, dat nog duurzamer is," aldus Kir.

Zaalsport
En dan zijn er de zaalsporten. In Elsene aan de Waversesteenweg wordt een nieuwe sportzaal gebouwd (726.000 euro), net zoals in Neder-Over-Heembeek aan het kanaal. De Koninklijke Watersportclub heeft er een boothuis met sportzaaltje aan verbonden waar sportkampen plaatsvinden.

Dat sportzaaltje zal afgebroken worden en heropgebouwd. De vergunningen zijn al op zak. De bouw kan dus al in januari van start gaan, zodat de zaal nog voor de zomer de deuren kan openen. Het moet het chronisch tekort aan basketbal- en volleybalzalen in Brussel opvangen. Kostprijs 500.000 euro.

Er wordt tot slot telkens nog eens een half miljoen euro uitgetrokken voor kleinere herstelingen in vestiaires en cafetaria (Anderlecht, Ganshoren) en sportcentra (Sint-Gillis, Heembeek en Jette).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?