© Marc Gysens

Stad onderzoekt bouw basketzaal aan voet Atomium

© brusselnieuws.be
27/10/2014

De Stad Brussel laat onderzoeken of er een sportzaal kan komen op het centrale tennisveld van de Primerose tennisclub, aan de voet van het Atomium. Die verbouwing zou vooral tegemoet moeten komen aan de vraag van basketbalclub Basic Fit Brussels om een eigen zaal.

Basic Fit Brussels speelt sinds vorig seizoen in de hoogste afdeling, maar de huidige zaal in Neder-Over-Heembeek voldoet niet om er op lange termijn basketbal op het hoogste niveau te kunnen spelen. Er kunnen geen vaste tribunes geplaatst worden, en de club moet de zaal delen met andere sportverenigingen.

"Wij moeten regelmatig inschrijvingen weigeren omdat we onvoldoende plaats hebben om meer trainingen te organiseren", zegt André Dekandelaer, voorzitter van Brussels Basketball, aan FM Brussel.

De club vraagt daarom al langer om een nieuwe zaal, maar tot nu toe zonder resultaat. Even leek Paleis 12 een mogelijke oplossing: afgelopen seizoen werd daar al eens de finale van de Beker van België in het basketbal gespeeld. Maar de huur valt voor Brussels te hoog uit, net als de organisatorische kosten.

Het ombouwen van de Primerose is volgens Stad én club een betere oplossing. Daar staan al tribunes, de grootste kost zou er vooral in bestaan om het terrein te overdekken. In het verleden vond het tennistornooi Brussels Open daar plaats, maar dat is stopgezet na een tegenvallende editie vorig jaar. Ook qua locatie en parkeermogelijkheden geniet Primerose de voorkeur van de stad.

Tot 2.500 plaatsen
"Wij hebben die piste zelf gesuggereerd aan schepen Alain Courtois", zegt Dekandelaer. "Er is plaats om een mooie sportzaal te bouwen en het tennisveld wordt heel weinig gebruikt. Er is bovendien ook genoeg parkeergelegenheid in de buurt."

Heel groot zou die zaal niet moeten zijn voor Basic Fit. "Het heeft geen zin om infrastructuur te bouwen voor 5.000 toeschouwers als er maar 1.500 komen opdagen", aldus nog Dekandelaer. "Dat is nefast voor de sfeer. Het lijkt ons beter om een zaal met 2.000 tot 2.500 zitjes te realiseren."

Ook met volleybal?
Courtois wil de zaal niet alleen bouwen om Basic Fit Brussels een plaats te bieden. Hij denkt ook aan een combinatie met topvolleybal. Brussel heeft geen ploeg in de hoogste klasse bij de mannen, maar met Asse-Lennik speelt er in de Rand rond Brussel wel een Belgische topclub. Ook die zou mogelijk onderdak kunnen krijgen in de nieuwe zaal. Courtois bevestigt aan FM Brussel dat er ook al contacten met hen zijn geweest. Ook handbal zou een plek moeten krijgen in de nieuwe zaal.

Op die manier wil hij in het sportcentrum van Neder-Over-Heembeek plaats maken voor andere en kleinere sporten, zoals zaalvoetbal of judo.

De haalbaarheidsstudie is momenteel aan de gang. De zaal zou er ten vroegste voor het seizoen 2017-18 kunnen komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni