Stadion Albert Demuyter in synthetisch kleedje

Karolien Merchiers
© Brussel Deze Week
05/01/2005
Her en der in het gewest worden er sportterreinen heraangelegd met een synthetische bodembedekking. In het stadion Albert Demuyter hebben ze er nu ook zo eentje. Ook bijna alle andere sportterreinen van het Elsense stadion ondergingen onlangs een verjongingskuur.

Trots troont schepen van Sport Anne De Buyst (PS) ons mee langs de onlangs heraangelegde terreinen rond het gemeentelijk stadion Albert Demuyter. Het stadion, dat in 1968 werd gebouwd, onderging eerder al enkele beperkte vernieuwingswerkzaamheden, maar niet zo grootschalig als deze.

In 2002 is de gemeente begonnen met het opknappen van de gevels, het sanitair, de verwarming en de dojo, waar gevechtssporten worden beoefend. De kleine cafetaria op de eerste verdieping kreeg een mooi terras, met uitzicht op het voetbalterrein, het aanpalende kerkhof van Elsene en enkele straten van de gemeente Watermaal-Bosvoorde.

Na het sportgebouw zelf kwamen de terreinen eromheen aan de beurt, en hieraan wordt nu de laatste hand gelegd. Op het grote voetbalterrein werd de grasmat vervangen door een synthetische mat. De bodem werd drooggelegd en bedekt met een tapijt van synthetische grassprietjes van vijf centimeter lang, dat op zijn plaats gehouden wordt door een laag zand en een laag rubberen korrels, die het risico op brand- en schaafwonden moeten beperken.

"Het voordeel van zo'n synthetisch terrein is dat het bijna geen onderhoud vergt, en dat het er het hele jaar door mooi bij ligt, zonder de gebruikelijke winterse modderpoelen," zegt schepen De Buyst. "Het hockeyterrein hiernaast is elf jaar geleden al voorzien van een synthetische mat, maar die is nog van de eerste generatie en dus lang niet zo goed als deze."

Niet iedereen heeft baat bij het nieuwe terrein: zo kan de rugbyclub Kibubu er niet meer trainen, omdat rugby en een synthetische ondergrond nu eenmaal niet zo goed samengaan. De club traint nu in het Zoniënwoud, in afwachting van een andere oplossing. Die hoopt De Buyst te vinden in de plannen die de Vrije Universiteit Brussel (VUB) twee jaar geleden opperde om haar atletische piste om te bouwen tot een professioneel rugbyterrein. "Als dat terrein er komt, kunnen we een uitwisseling organiseren, waarbij de voetballers van de VUB hier komen trainen en onze rugbyploeg daar," oppert ze.

Het nieuwe voetbalveld wordt binnen een tweetal maanden officieel ingehuldigd, als ook de tribunes en de verlichting af zijn. In totaal zal het iets meer dan een miljoen euro gekost hebben. Zestig procent daarvan werd bijgepast door de Franse Gemeenschapscommissie. "Dat is overigens voor alle renovatiewerkzaamheden het geval, anders zou de gemeente ze nooit kunnen betalen," zegt De Buyst.

Basketbal
Achter de twee grote terreinen ligt nog een kleiner veldje, de Half Court, dat gebruikt wordt als klein voetbalterrein voor de kinderen. Ook dit werd opnieuw aangelegd in synthetisch materiaal, net als het basketbalveld ernaast, dat een soort rubberen speelvlak heeft gekregen dat doet denken aan de nieuwe speelpleinen.

"Tot voor kort werd dit stukje vaak gebruikt als parkeerterrein, maar wij hebben er opnieuw een basketbalveld van gemaakt," vertelt De Buyst. "Het is veerkrachtiger voor de gewrichten, en het verwondt minder hard."
Achter het basketbalterrein is er nog een veldje - de Agora Space -, dat afgesloten is door een houten omheining. Het is vrij toegankelijk voor de kinderen uit de buurt, die er kunnen basketten of voetballen. "Dit veldje ligt er al tien jaar, maar het is nu ook helemaal heraangelegd en vernieuwd."

Beachvolley
Van het hele stadionterrein is nog maar één hoekje ongebruikt, aan de kant van de Ordestraat. "Hier zat vroeger de kolenhandelaar Taeymans," vertelt De Buyst. "De zijgevels van het gebouw staan er nog, de rest is afgebroken. Het terrein lag er tot voor enkele jaren verloederd bij en werd door de buurt als een sluikstort gebruikt. Een echte stadskanker was het, waar geregeld drugs werden gebruikt. Wij hebben het nu laten opruimen en saneren, in afwachting van een latere bestemming. We hebben een project ingediend bij de Franse Gemeenschapscommissie om subsidies te vragen voor een lichte infrastructuur, en de gemeente schrijft een bedrag van ongeveer 250.000 euro in haar begroting van 2005 voor dit terrein. Maar dat moet allemaal nog goedgekeurd worden, meer kan ik er nog niet over zeggen," zegt ze. In afwachting zal het terrein vanaf het voorjaar gebruikt worden als beachvolleybalterrein.

Het enige wat nog rest, zijn de vier tennisvelden, waarvan er binnenkort niet meer twee, maar drie overdekt zullen zijn, en dan is het grootste werk voltooid.

In totaal zullen de vernieuwingen bijna vier miljoen euro gekost hebben, waarvan een kleine helft voor rekening van de gemeente komt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni