Stefan Van Loock en David Steegen: RSCA-geschiedenis te boek

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
23/05/2008
Honderd jaar RSC Anderlecht wordt onder meer gevierd met een boek. Journalist Stefan Van Loock schreef samen met David Steegen de geschiedenis van paars-wit bijeen in het boek '100 jaar Anderlecht' dat binnenkort in de boekhandel te vinden is.

Als kleuter woonde hij een tijdje in de schaduw van het Astridpark, maar pas vele jaren later werd VTM-sportjournalist Stefan Van Loock een fervent Anderlecht-liefhebber. En een kenner. Hij mocht Mister Michel neerschrijven, de biografie van Michel Verschueren, die 17.000 keer over de toonbank ging. Nu legt hij de laatste hand aan 100 jaar Anderlecht. Een monumentaal werk over een voetbalmonument. "Een boek dat een eeuw omvat, moet gedetailleerd en volledig zijn," zegt Van Loock. "En al bestaat er al heel wat lectuur over paars-wit, het was vaak lang zoeken om historische feiten correct in kaart te brengen en tegenstrijdigheden te elimineren. We streven de kwaliteit na van internationale jaarboeken zoals het Franse L'Équipe die uitgeeft. Maar tegelijkertijd hebben we absoluut willen vermijden dat het een saai boek wordt."

"Precies daarom wilde ik David Steegen erbij als coauteur. Hij is een Anderlecht-fan, een Anderlecht-man. En hij heeft een supergoeie pen. In schrijven raak ik niet aan zijn enkels. Zijn eigenzinnige stukjes zijn het zout op de patatten."

"Zie het zo," zegt Van Loock, "ik lever de ruwbouw en David zorgt ervoor dat het er vanbinnen mooi uitziet. Ik leg me toe op de feiten en data, en hij brengt ze tot leven. Neem nu Fernand 'Cassis' Adams, de eerste echte vedette-spits op Anderlecht. Ik zocht zijn bio bij elkaar, en David leeft zich in en brengt hem tot leven. Fan­tastisch. Die aanpak is uniek."
David Steegen spreekt hem allerminst tegen. "Ik ben gewoon een romanticus. Ik zou nooit een goed journalist kunnen zijn; ik moet kunnen opgaan in een verhaal. Een matchverslag, gewoon objectief met feiten en minuten: man, ik verveel me dood! Dat zou ik gewoon niet kunnen. Ik moet kunnen schrijven vanuit mijn buik. Dit boek is een combinatie: het wordt een werk op encyclopedisch niveau, maar wel met buikgevoel."

Behalve heel veel feiten, namen en data, en vlot lezende kronieken bevat het boek 100 jaar Anderlecht ook honderden foto's. Die werden overal bij elkaar gesprokkeld. Maar Van Loock viel toch steil achterover toen Fernand Hellinckx, freelance-fotograaf van onder meer Le Soir, hem een volle archiefdoos in de handen duwde. Hellinckx, ook bekend van zijn werk tijdens Expo 58, legde vooral RSCA in de jaren 1960 en '70 vast.

:: Het boek 100 jaar Anderlecht van Van Loock en Steegen wordt uitgegeven door Van Halewyck en verschijnt op 25 juli, de RSCA-fandag. Een exclusieve voorpublicatie vindt u op deze website onder de titel 'Exclusieve voorpublicatie '100 jaar Anderlecht'.'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni