TC Wijmenier: 30 jaar tennis in St-Agatha-Berchem

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
04/01/2006
Half januari viert tennisclub Wijmenier haar dertigjarig bestaan. Die verjaardag valt zowat samen met die van de gemeentelijke sporthal van Sint-Agatha-Berchem. Niet toevallig uiteraard, want de bouw van de Omnisportzaal aan de Lusthuizenstraat fungeerde als een ware hefboom.

Zelf zat hij toen nog niet mee aan tafel, maar huidig voorzitter André Jacquemyns kent wel zijn (club)geschiedenis. "Dertig jaar geleden was er sprake van de bouw van een sporthal in Berchem. Een Nederlandstalige tennisclub bestond hier nog niet. Je had enkel Les Hirondelles. Dus staken een aantal mensen de koppen bij mekaar en werd TC Wijmenier opgericht. Nog voor de sporthal goed en wel was afgewerkt, want in een later stadium zou het immers moeilijker zijn. Probeer dan nog maar eens een aantal uren vast te krijgen."

Met een 130-tal actieve leden (in hoogconjunctuur tot 200 spelers) is TC Wijmenier een bloeiende maar bescheiden club. "Er zijn best wel grotere tennisverenigingen," aldus Jacquemyns. "Maar dat deert ons niet. We willen in de eerste plaats onze eigenheid bewaren. Bij ons heeft het accent altijd op recreatieve sportbeoefening gelegen. Competitie staat dus niet voorop, wel het feit dat iedereen zich goed in zijn vel voelt en speelgelegenheid krijgt. Iedereen speelt hier tegen mekaar, het niveauverschil vangen we op door in het dubbelspel een goeie speler aan een nog iets mindere te koppelen."

"En initiatie vinden we ook erg belangrijk, zeker voor jongeren. Met de jeugd nemen we wel aan interclubcompetities deel. We hebben weliswaar nog nooit gewonnen, maar dat hoeft ook niet per se. Deelnemen is belangrijker. En vroeg of laat zal die overwinning er wel eens komen."

Clubsfeer
"De lessenreeksen en stages voor jongeren trachten we nog verder uit te bouwen. Al zijn ook hun ouders hier welkom, vinden ook steeds meer senioren hun weg naar de tennissport. Nogmaals: het recreatieve en sociale primeert, zeker voor de ouderen."

En hoe ziet TC Wijmenier de toekomst? Nog op dezelfde toer verder de komende dertig jaar?
"Natuurlijk zouden we op termijn onze werking nog graag wat uitbreiden," knikt Jacquemyns, intussen al zestien jaar in de voorzittersstoel. "Hopelijk met wat extra terreinen, want de zaal is hier echt wel voor 100 procent bezet. Naast tennis is er ook basket, volley, zaalvoetbal en noem maar op. En ook de scholen maken er goed gebruik van. Dus moeten we het momenteel zien te redden met de uren die we hebben. Het grootste gemis is misschien nog een eigen clubhuis."

Secretaris Agnès Vanden Bremt tracht intussen de lustrumviering op poten te zetten. En ze is nog op zoek naar een aantal oud-leden: "Op vrijdag 20 januari maken we van ons nieuwjaarsreceptie een extra feestelijk moment. Dan nodigen we ook al onze oud-leden uit. Of toch zij die hier een tijdje hebben gespeeld. Gespreid over dertig jaar gaat het om zo'n 250 gezinnen. Gezinnen hè, want meestal zijn of waren er hier diverse gezinsleden actief."

"Van de meesten hebben we intussen de adressen achterhaald en zij krijgen dus een uitnodiging in de bus. Maar van een aantal anderen zijn we nog het spoor bijster. Misschien kan een oproep in Brussel Deze Week daar alsnog iets aan veranderen. Dus iedereen waarvan we al een tijd niks meer gehoord hebben en graag wil meefeesten: geef ons een seintje. Ook mensen met interessant foto- of archiefmateriaal verwelkomen we met open armen. Het kan de sfeer enkel maar ten goede komen."

"En die aparte clubsfeer, die willen we ook in de toekomst graag behouden," vult André Jacquemyns nog aan. "Grote spelers, bekende namen? Die moet je niet meteen bij ons komen zoeken. Wie echt talent heeft en hogerop wil, laten we graag doorstromen naar competitieclubs."

"Al hadden we met onder meer Hugo Weckx en Sven Gatz toch politieke talenten in huis," weet Vanden Bremt, zelf gemeenteraadslid in Berchem.

Wijmen
"Wat tegenwoordig het fenomeen Henin-Clijsters teweegbrengt in een lokale tennisclub? Dat effect is vrij beperkt, hoor. Men spréékt er vooral over. En dan nog... In de media blijft vooral voetbal hoge toppen scheren. Ongelooflijk frustrerend is het wanneer je een Ben Crabbé in Blokken voor de zoveelste keer hoort proclameren: 'Hoe, je kent die voetballer niet?! Hoe is dat mogelijk, zeg!' Alsof je je schuldig moet voelen wanneer je meer voor een andere sport voelt."

"Wat wel opmerkelijk is: de opmars van tennis bij de dertigers en veertigers. Dat is een generatie die weleens iets aan de conditie wil doen. Of ouders wiens kinderen beginnen te spelen en die zelf ook zin krijgen. Die mensen kunnen dan perfect bij ons terecht."

Maar op de vraag waar de clubtitel Wijmenier voor staat, gokt Jacquemyns fout. "Ik vermoed dat het met een belangrijk Berchems heerschap uit het verleden te maken heeft. 'Wij, menier', kreeg die dan te horen."
"Nee," lacht stichtend lid en oud-voorzitter Georges Gilis, wanneer we even zijn tennisracket afpakken. "De naam Wijmenier heeft alles te maken met de moerassige grond hier rechtover de sporthal. Daar werden vroeger 'wijmen' gesneden om onder meer manden te vlechten." Wijmen - in de land- en tuinbouw beter bekend als 'wissen' - zijn jonge, soepele twijgen van knotwilgen.

:: Het 30-jarig bestaan van TC Wijmenier wordt op 20/1 gevierd in de bar van de gemeentelijke feestzaal te Sint-Agatha-Berchem.
Meer info via jacquemyns.andre@skynet.be (02-465.83.31) of avandenbremt@spilliaert.be (0476/220.132)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni