'Ten dienste van sporters én van de wetenschap'

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
08/04/2006
Paul Wylleman heeft niet alleen een coördinerende taak binnen de dienst Topsport en Studie van de Vrije Universiteit Brussel, hij doceert ook nog sportpsychologie. Hij en zijn VUB-collega Nathan Kahan (zelf een voormalig topsportstudent) worden soms door sportfederaties ingehuurd als mentale begeleider van topsporters.

Zo stond Wylleman op kosten van het BOIC op de recente Winterspelen in Turijn de kunstschaatser Kevin Van der Perren bij. Na een valpartij aan het einde van de eerste proef wist die zich opmerkelijk te herpakken in de tweede. "We werkten met Kevin al van in 2004 naar deze Spelen toe. Na die valpartij hoefde ik niet meer zwaar op hem in te praten. Aanwezig zijn is op dat moment genoeg. Kevin focuste met de perfecte instelling op die tweede proef en wist nog van de dertiende naar een negende plaats te klimmen. Bijzonder knap."

De voortrekkersrol van de VUB ligt Wylleman na aan het hart. En er ligt nog een heel werkveld open, licht hij toe. "In de combinatie van sport en studie heeft de VUB destijds een pioniersrol gespeeld. En die is geëvolueerd naar een voortrekkersrol. Zo is Paul De Knop (behalve hoogleraar ook voorzitter van Bloso en van het Gemeenschapsonderwijs, red.) gaan praten met het BOIC en Bloso toen bleek dat het professionele topsportstatuut (topsporters met een maandwedde betaald door BOIC of sportfederatie, red.) de studerende sporter totaal links liet liggen. Die werd dubbel gestraft: hij kon geen betaald contract krijgen, maar moest wel zijn studie betalen. Die discriminatie is weggewerkt. Topsporters die studeren, hebben nu recht op een arbeidscontract van zeventig procent, waarin naast hun sportengagementen ook de studierichtlijnen zijn opgenomen."

"Voorts willen we in de nabije toekomst ook nadrukkelijker cross-overs tussen verschillende faculteiten mogelijk maken ten dienste van de sporters én van de toegepaste wetenschap. De medische begeleiding via het sportlab Blits van prof. Meeusen werkt al langer goed, en Johnny Maeschalck (met Luc Deleu de autoriteit in sportrecht in Vlaanderen, red.) doceert hier Sportrecht. Maar er zijn nog meer interessante samenwerkingen mogelijk. Op het vlak van de biomechanica, bijvoorbeeld. En waarom niet mee­stappen in de ontwikkeling van pakweg een nieuwe zool van een sportschoen, zoals prof. Van Gheluwe doet? Ook met communicatie zijn er vele links mogelijk. Het is niet toevallig een studierichting waarvoor heel wat sporters kiezen. Zij leren tijdens hun sportcarrière de branche beter kennen, ze kunnen dus ook makkelijker contacten leggen. Kijk maar naar Robin Janssens: vroeger VUB-topsportstudent, nu een gelauwerd sportjournalist op televisie."

Een handvol namen van topsporters die momenteel aan de VUB studeren: Tom Vangeneugden (zwemmen/kunstwetenschap­pen en archeologie), Leen Dom (judo/L.O.), Justine Barbier (golf/geneeskunde), Sofie Hendrickx (basketbal/L.O.), Vincent Kompany (voetbal/economische wetenschappen), Dirk Van Tichelt (judo/L.O.), Frederik Van Dormael (schermen/bedrijskunde), Jurgen Roelandts (wielrennen/L.O.), Karen Verbeek (wielrennen/communicatiewetenschappen).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni