Zondag 28 mei wordt voor de 27ste keer de 20 kilometer door Brussel gelopen. In het sportmagazine van tvbrussel krijg je vanaf nu regelmatig een tip om je zo goed mogelijk op deze wedstrijd voor te bereiden.

Deze week gingen tvbrussel sport een kijkje nemen in het AZ-VUB om te weten te komen welke medische onderzoeken aangewezen zijn om een prestatie als de 20 kilometer tot een goed einde te brengen.

"Ik denk dat iederen jongere of jongvolwassene - mensen jonger dan 35 dus - die aan een algemeen conditieprogramma zou meelopen eigenlijk geen medische stappen moeten ondernemen. Maar van zodra de intensiteit meer is dan een 6 à 7 kilometer en dat er een competitief aspect aan te pas komt, denk ik dat een algemeen medisch nazicht zeker nuttig kan zijn", zegt dokter Benedicte Heyndrickxvan de dienst Cardiologie van het AZ.

Niet iedereen moet als voor bereiding op de 20 kilometer dus naar de dokter. Toch is het voor sommige mensen meer dan nuttig.

"Zeker voor mensen boven de 35 jaar, mensen met overgewicht en mensen die de laatste vijf jaar weinig of niets van inspanning gedaan hebben is het aangewezen om een huisarts te raadplegen alvorens een intensieve sportinspanning te gaan plannen. Deze kan aan de hand van een aantal al dan niet aanwezige risicofactoren bepalen of je naar de cardioloog doorverwezen moet worden. Maar doorgaans is het zo dat voor mensen jonger dan 35 het risico op orthopedische letsels veel groter is dan dat op cardiologische problemen", aldus dokter Heyndrickx.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni