Topatletiek in Dakar met Brusselse steun

In het Senegalese Dakar vond op zondag 3 april één van de grootste atletiekmeetings van Afrika plaats. Het organisatieteam van de Memorial Ivo Van Damme en het Brussels Gewest ondersteunden deze 'Meeting International d'Athlétisme de Dakar'.

Voor het tweede jaar op rij hielp het organisatieteam van de Memorial de lokale organisatoren. Al jaren wordt de Memorial Ivo Van Damme geprezen als één van de best georganiseerde meetings van de wereld.

De organisatoren van de atletiekmeeting in Dakar hoopten veertigduizend toeschouwers te verzamelen in het stadion. Het werden er zestigduizend. Met een ervaring van dertig jaar kwam het Brusselse team, onder leiding van Wilfried Meert, dus goed van pas.

Ferdy Geeroms van het Brusselse organisatieteam: "Voor ons is het een principiële zaak. Wij trachten de know-how die we hebben met de Memorial Van Damme naar hier over te brengen. Of het evenement lukt of niet, dat is een klein beetje dankzij ons. Daar voelen wij ons verantwoordelijk voor."

Aan het hoofd van de internationale atletiekfederatie staat de Senegalees Lamine Diack. Ook in zijn eigen land wil Diack de atletiek sport uitbouwen en vroeg Wilfried Meert om daar aan mee te helpen. "Ik denk dat het taak is van de Europeanen om die zogenaamde wijsheid naar hier te brengen en de mensen twee of drie jaar te helpen. Zodat ze op hun eigen benen kunnen staan." Dat zegt Wilfried Meert.

"Fantastisch publiek"
Eén van de toppers op het sportevenement was de Zuid-Afrikaan Jacques Freitag. "Ik vind dat ze alle Afrikaanse kampioenschappen hier moeten organiseren. Het is de enige plek in heel Afrika met zo een fantastisch publiek." Freitag werd in 2003 wereldkampioen hoogspringen in Parijs. Zijn persoonlijk record is 2m37.

Na het succesvolle evenement zag Pape Diop, de burgemeester van Dakar, groeikansen voor de atletiekmeeting. "Ik denk dat we volgend jaar met deze meeting nog aan autoriteit kunnen winnen door nog meer atleten uit heel de wereld uit te nodigen. Ook de bevolking van Dakar zal nog meer meewerken aan deze prachtige dag."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?