Topsport én studeren, het kan bij de VUB

© tvbrussel
08/11/2005
Dinsdagavond stelde de Vrije Universiteit van Brussel haar 51 topsportstudenten voor. Ze doen aan sport op hoog niveau en volgen een universitaire studie. Een zware combinatie waarvoor de VUB een speciaal programma heeft ontwikkeld. Op vraag van de sportfederaties kunnen topsporters op de Erasmushogeschool in de toekomst een beroep doen op de topsportexpertise van de VUB.

Tom Vangeneugden is één van de 51 topsporters die dit jaar aan de Vrije Universiteit van Brussel studeren. In augustus vestigde hij nog een nieuw Belgisch record op de 1.500 meter vrije slag. Een zwemcarrière op topniveau combineert hij met een studie archeologie en kunstwetenschappen. Wanneer de andere studenten 's ochtends opstaan, heeft hij er al een training opzitten. Soms traint hij acht uur op een dag.

Professor-doctor Paul Wylleman begeleidt al achttien jaar topsporters aan de universiteit, van nationaal tot Olympisch niveau. Vooral voetballers, atleten en zwemmers komen bij hem over de vloer. Die studeren vaak lichamelijke opvoeding en kinesitherapie, maar ook bijvoorbeeld economie. Wylleman probeert dan voor die atleten het juiste evenwicht te vinden tussen topsport en studie.

Paul Wylleman zoekt met de student naar de optimale combinatie van het lessenrooster en het trainingschema. De studenten spreiden hun studie en zijn niet verplicht naar alle lessen te gaan.

Volgend jaar neemt Tom Vangeneugden deel aan het Europees Kampioenschap voor groot bad. Hij hoopt zich bovendien te kwalificeren voor de Wereldkampioenschappen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni