© Marc Gysens

Turner Jimmy Verbaeys hoopt op kwalificatie voor Olympische Spelen

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
22/02/2012
Jimmy Verbaeys wordt volwassen, als mens en als atleet. Na een knappe Belgische titel aast hij de komende maanden op een kwalificatie voor de Olympische Spelen van Londen. Een harde noot, want hij zal zijn persoonlijke records moeten breken.

"Daar gaat mijn olympische droom," dacht de achttienjarige Verbaeys toen hij de te halen minima zag. "Ik moet resultaten behalen die ik tijdens wedstrijden nog nooit heb gepresteerd. Op training wel, maar dat kun je niet vergelijken. Toch geef ik mezelf tot 75 procent kans om het te halen. Ik geloof erin. Ik ga hard werken om in topvorm te geraken en mijn ticket voor de Olympische Spelen vast te krijgen."

Die topprestaties moet Verbaeys tijdens de komende vijf toernooien van de World Cup en Challenger Cup op de mat brengen. De eerste grote afspraak is eind maart in het Duitse Cott­bus; zijn laatste kans heeft de Brusselaar op 10 juni in Gent. "Het zou dus kunnen dat ik mijn ticket pas een paar weken voor de Spelen bemachtig."

"De gemiddelde leeftijd van de turners op de Spelen is 23 jaar. Ik zou dus een van de jongsten zijn. Mijn trainer probeert me gerust te stellen door te zeggen dat ik in feite nog wat te jong ben. Zo houdt hij de druk wat van mij af. Maar ik wil gaan en zal er alles voor doen."

Nieuwe taal
De basis voor zijn carrière legde Verbaeys bij het Oudergemse Gym Phenix. Zijn toenmalige trainers zagen wel wat in hem en loodsten hem op zijn elfde naar de Gentse Topsportschool. Een noodzakelijke, maar moeilijke stap. "Ik heb meteen ja gezegd. Was ik wat ouder geweest, dan had ik misschien wat meer nagedacht. Je gaat weg van je familie, op internaat, en komt terecht op een school waar een andere taal wordt gesproken. Ik had tot dan toe wekelijks wel twee uur Nederlands op school, maar daar bleef het bij. Het eerste jaar was dan ook echt lastig. Ik heb een paar keer overwogen te stoppen, maar met de steun van mijn familie heb ik doorgebeten. En daar ben ik nu blij om."

De Topsportschool was zwaar. Al om halfacht 's morgens begon de eerste, drie uur durende training, die in de namiddag nog eventjes werd overgedaan. Tijd om te feesten was er niet. "Daar heb ik wel wat spijt van. Maar het is nu zo, ik heb ervoor gekozen. Ik geniet van mijn leven en zou niet willen ruilen. Weinig mensen kunnen dit meemaken."

"Toen ik naar de Topsportschool trok, werd het serieus. Ik turn echt heel graag. Het is een van de moeilijkste sporten en dat maakt het voor mij ook de mooiste. Je hebt zes disciplines: grond, paard met bogen, ringen, sprong, brug en de rekstokken. Als je in een ploeg aan een toernooi deelneemt, neem je één discipline voor je rekening. Je kunt ook individueel deelnemen: dan moet je alles doen. Veel turners focussen zich op een of twee toestellen, maar ik doe nog altijd alles."

De prestaties van Verbaeys in de jeugdreeksen verliepen met ups en downs. Een vijfde plaats op het Europees kampioenschap voor junioren in Birmingham en zijn Belgische titel van vorig jaar behoren tot zijn mooiste herinneringen. "Maar mijn mooiste overwinning moet nog komen (lacht). Sinds ik vanaf mijn zestiende bij de senioren zit, gaat het goed. Normaal gezien is die overstap de lastigste, maar ik heb hem vrij goed verteerd. Ik ben ook volwassener geworden. Vroeger was ik wel eens lastig als mijn trainer opmerkingen maakte en bleef ik soms te lang op mijn kont zitten. Ik besef nu dat ik serieuzer moet zijn en dat mijn trainer me alleen maar wil helpen. Onze communicatie gaat beter. Ik heb nu ook meer zelfvertrouwen."

Vorig schooljaar studeerde Verbaeys af aan de Topsportschool. Hij begon aan een studie Architectuur aan Sint-Lucas in Gent, waar hij van een topsportstatuut geniet. Tijdens de week zit hij in de Arteveldestad op kot, samen met onder meer turner Donna-Donny Truyens. "Het studeren staat nu even op een laag pitje, zodat ik me volledig kan concentreren op mijn kwalificatie voor de Spelen. Ik volg nog een paar lessen. Daarnaast staat dagelijks meestal een zestal uur training op het programma. Ik wil echt naar de Spelen. Ik ben maar achttien, maar met drie EK's en twee WK's heb ik toch al redelijk wat ervaring. En daar hou ik het overigens niet bij: ook in 2016 en 2020 wil ik op de Spelen staan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni