Uitgelicht: Herrie in het Molenbeekse voetbal

Er hangt een gespannen sfeer in het Edmond Machtensstadion. Michel De Wolf schopt met zijn project Bleid-Molenbeek tegen de schenen van FC Brussels en vraagt de gemeente te kiezen tussen beide projecten. Tweedeklasser FC Brussels blijft er rustig onder.

S upporters van wijlen stamnummer 47 gingen eind juni aan het dromen. Michel De Wolf wou 'hun' RWDM terug naar het Edmond Machtensstadion halen en had daartoe het stamnummer van FC Bleid gekocht. De afspraak om volgend seizoen samen te smelten met het RWDM uit vierde provinciale was zo goed als rond. Het project schoot uit de startblokken, maar kreeg de afgelopen weken een paar tegenslagen te verwerken.

De fusie met RWDM werd door uiteenlopende visies naar de prullenmand verwezen, en een thuisbasis vinden bleek moeilijker dan gedacht. Toch blijft De Wolf strijdvaardig. "In de loop van dit seizoen zullen we opnieuw praten met de mensen van RWDM; die samenwerking is nog niet van de baan," zegt de trainer-voorzitter van Bleid-Molenbeek. "Alles kan nog. Het enthousiasme voor ons project is nog altijd groot. We hebben een stevige structuur neergezet en hebben vertrouwen in onze supporters. Het aantrekken van een pak sponsors heeft ons zelfs ambitieuzer gemaakt: we willen binnen de vijf jaar naar eerste klasse."

Allemaal goed en wel, maar ondertussen is de derdeklasser nog altijd op zoek naar een vast thuisveld. Ze hoopten op een bijveld van het Machtensstadion, maar FC Brussels gaat daarmee niet akkoord. En zij hebben volgens voorzitter Vermeersch een exclusieve overeenkomst met de gemeente over het gebruik van het stadion. De eerste thuismatch werkte Bleid-Molenbeek dan maar af op het veld van Wemmel.

"We trekken dit seizoen weg uit Molenbeek," zegt De Wolf. "Waarheen, dat kan ik nog niet zeggen, maar het wordt niet Wemmel. Volgend seizoen hopen we terug te keren naar Molenbeek. Al hangt dat ook van de gemeente af: zij moet haar verantwoordelijkheid nemen, maar doet dat niet door de gemeenteraadsverkiezingen die voor de deur staan. Maar ze zullen moeten kiezen: Brussels of wij. Niet alle twee samen. En als het niet kan in Molenbeek, dan trekken we weg. Buiten Brussel."

Absurde megalomanie
Bij FC Brussels reageert de gloednieuwe perschef Peter Mast dat de activiteiten van De Wolf 'geen topic' zijn. Toch gaat die laatste fel tekeer tegen zijn voormalige broodheer en schuwt hij de harde uitspraken niet. De Wolf blijft naar eigen zeggen hoofd van de jeugdopleiding bij FC Brussels, al wil Johan Vermeersch hem opzij schuiven. Gezien de huidige situatie lijkt het onmogelijk om die functie te blijven uitoefenen.

"Vermeersch mag zeggen wat hij wil," vervolgt De Wolf, "hij heeft niets te zeggen over de jeugdschool. Hij is gewoon bang voor ons. In tegenstelling tot ons heeft hij geen project. In zijn absurde megalomanie wil hij niets horen van anderen. Ik ben verbaasd dat er nog mensen met hem willen werken."
Het hele dossier heeft ook een politiek kantje: Michel De Wolf staat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op de PS-lijst in Molenbeek. Daarover is hij kort: "In tegenstelling tot wat sommigen daarover vertellen, meng ik politiek en voetbal niet."

Bij Brussels voelen ze zich alvast geruggensteund door de gemeente, die altijd heeft benadrukt dat het nieuwe RWDM complementair moet zijn met FC Brussels. "Tijdens de eerste competitiematch werd voorzitter Vermeersch op de tribune geflankeerd door burgemeester Moureaux en de schepen van Sport," reageert Peter Mast. "We hebben altijd goed samengewerkt, en daar komt geen verandering in. De club wil de Brusselse jeugd een kans geven, en dat is dit seizoen meer dan ooit het geval. Nu die jongeren hun kans krijgen, moeten ze die grijpen. We hebben in feite geen mening over Bleid-Molenbeek. Bang zijn we alvast niet. Dit is gewoon een spijtige zaak. Wat denkt De Wolf hiermee te bereiken? De koek is al zo klein."

Het project van Bleid-Molenbeek werd gelanceerd in een periode van grote onzekerheid rond FC Brussels. De voorzitter liet in het midden of hij zou stoppen of niet, en de club kreeg ook nog eens een transferverbod opgelegd. Ondertussen staat de trein weer op de rails.

"Brussels heeft toen heel lang niet gecommuniceerd, en daaruit zijn negatieve conclusies getrokken. Maar we wilden pas iets zeggen als onze vernieuwde en verbrede structuur er volledig stond," zegt Mast. "Dat is nu het geval, en dat zorgt voor een nieuwe start bij Brussels. Het project van De Wolf vormt daarvoor geen enkele bedreiging."


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?