Vanhengel wil nieuw sportstadion op Heizel

© FM Brussel
27/01/2006
Brussels minister Guy Vanhengel (VLD) wil een nieuw sportstadion bouwen op de plaats waar nu het Koning Boudewijnstadion staat. Het bestaande gebouw renoveren volstaat immers niet, aldus de minister.

Het Koning Boudewijnstadion op de Heizel kreeg onlangs slechte punten voor veiligheid. Uit een rapport van Binnenlandse Zaken bleek dat het stadion twintig jaar na het Heizeldrama en tien jaar na de laatste renovatie nog steeds levensgevaarlijk is. Het stadion verloor eerder ook al zijn UEFA-label waardoor er geen internationale voetbalmatchen meer gespeeld mogen worden en ook de Belgische voetbalbond heeft laten weten er niet meer te willen spelen.

Om het stadion conform de veiligheidsnormen te maken, moeten er heel wat werken uitgevoerd worden. Maar volgens Brussels minister Vanhengel volstaat enkel renoveren niet. "Men heeft in het verleden al een aantal pogingen gedaan en die zijn telkens niet goed afgelopen. Het stadion zoals het er nu staat is de vrucht van een renovatie van zo'n tien jaar geleden en dat volstaat niet. Volgens mij is er conceptueel met het gebouw zoals het destijds gebouwd is, niet meer veel aan te vangen. In feite zou men beter het stadion helemaal platleggen en er een volledig nieuw hedendaags en modern stadion opbouwen."

Vanhengel denkt aan een stadion met winkels en restaurants, naar voorbeeld van de grote buitenlandse stadions. De minister stelt voor om 25 miljoen euro van het samenwerkingsakkoord met de federale overheid Beliris in het stadion te investeren. De rest van het geld zou van privé-investeerders moeten komen.

Reactie van Bertin Mampaka
Volgens Brussels schepen voor Sport en Stadseigendommen Bertin Mampaka (CDH) ziet de bouw van een nieuw Koning Boudewijnstadion op korte termijn echter niet haalbaar. En Mampaka heeft directe oplossingen nodig. Daarom bekijkt hij momenteel met minister van Binnenlandse Zaken Dewael naar het geschil over de evacuatie van tribune 1. "Ik ga nu vragen aan minister Dewael en zijn administratie of er tienduizend mensen in tribune 1 mogen, zoals we altijd gedaan hebben, of dat er maar drieduizend mensen in mogen."

Gedurende tien jaar werden de veiligheidsvoorzieningen nooit betwist en ook Euro 2000 werd er in de huidige situatie gespeeld, aldus Mampaka. De Brusselse schepen wijst erop dat hij een beroep gedaan heeft op een onafhankelijk veiligheidsbureau om na te gaan of de bestaande normen worden nageleefd. Volgens Mampaka zijn de normen de Binnenlandse Zaken oplegt te streng. "Ik ga zo snel mogelijk onderhandelen met minister Dewael en zijn administratie om te zeggen dat het stadion niet veranderd is. En als we deze normen hanteren, is er geen enkel stadion waar de Rode Duivels kunnen spelen. Ze gaan niet op de Heizel spelen, maar waar gaan ze dan wel spelen? Met de normen die de minister van Binnenlandse Zaken hanteert?"

Mampaka wacht nu nog op de resultaten van een studie over de bouw van een omnisportzaal en de renovatie van de sportinfrastructuur op de Heizel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni