Vechtsport Kradjukemkai stileert straatgeweld

© tvbrussel
01/02/2005
Kradjukemkai is een Japanse krijgskunst die bij de Brusselse club Suigetsu wordt aangeleerd. De club organiseerde voor haar vijfde verjaardag een nationale stage, waarop verschillende vechtsdisciplines werden voorgesteld.

Het Japanse Kradjukemkai is een discipline die gebaseerd is op straatgeweld. Technieken die bij deze sport worden gebruikt zijn voetstoten, vuiststoten en allerhande grepen.

De lesgevers doen ook hun best om de werkelijkheid van de straat zo goed mogelijk na te bootsen. De 'agressor' beschikt in de club over overtuigende rekwisieten zoals keukenmessen en pistolen. Het 'slachtoffer' moet dan gepast anticiperen op de aangeboden dreiging.

De risico's van deze sport lijken vanzelfsprekend. Maar de leden leren in de club dat ze respect moeten hebben voor elkaar, zichzelf en de natuur. De Japanse clubnaam Suigetsu wil zeggen dat de maneschijn weerkaatst wordt door de innerlijke kracht van het stilstaande water. Daarmee wordt bedoeld dat iedere persoon met de juiste ingesteldheid een geduchte tegenstander kan zijn.

Hugo Bleys, de voorzitter van de Association of Martial Arts and Combats (AMAC), zegt dat Kradjukemkai mensen leert hoe ze vechten moeten vermijden. "Deze sport dient om uw lichaam zo te construeren dat men gewapend is tegen gevechten, en een gevecht uit de weg kan gaan."

Suigestu Dojo Brussels
Itterbeeksebaan 390
1070 Anderlecht
02-522.56.88

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni