Verbazing in Brussel over verhuis Rode Duivels

© tvbrussel
02/06/2005
Jan Peeters, de voorzitter van de Belgische voetbalbond, had in de kranten laten weten dat de Rode Duivels na 2007 misschien niet langer in het Koning Boudewijnstadion zouden voetballen. De Brusselse schepen van Sport Bertin Mampaka (CDH) staat versteld van de uitlatingen van Peeters. Het stadion is eigendom van de stad Brussel.

Bertin Mampaka: "Ik ben niet alleen verwonderd maar ook ontmoedigd. We doen veel dingen om de Rode Duivels hier te houden. Het stadion is centraal gelegen, bij de Ring, er is de metro en openbaar vervoer, het is makkelijk toegankelijk. Ik ben eens naar het stadion van Brugge gegaan. Ik wil niet slecht spreken over de Bruggelingen, maar ik ben er zeven keer verloren gereden. Ons stadion is toch veel beter."

Het Heizelstadion draagt dan wel zijn voorkeur weg, volgens Jan Peeters zijn er genoeg andere goede stadions in ons land. "De ideale plaats voor ons nationaal elftal is op de Heizel. Ik zou het spijtig vinden als we die plek moeten verlaten. Maar zoals de huidige situatie is, zal er zeker geen vernieuwing van het contract komen. Er moeten eerst essentiele wijzigingen gebeuren."

Aan de oorzaak van het conflict ligt het sterrensysteem van de Uefa, de Europese voetbalbond. Net als restaurants krijgt elk stadion een aantal sterren, bijvoorbeeld voor het aantal zitplaatsen of voor business-seats. Het Koning Boudewijnstadion heeft drie sterren terwijl er vier of vijf nodig zijn voor grote finales. Het stadion heeft geen loges en ook de afrastering rond het terrein moet weg van de Uefa.

Sportschepen Mampaka vindt het sterrensysteem een drogreden. "Hier in het stadhuis denken we dat de voetbalbond wil weggaan, en ze zoeken nu een aantal uitvluchten."

Het stadion kostte tien jaar geleden zevenendertig miljoen euro. Het onderhoud ervan vergt jaarlijks twee miljoen van de stad. Bertin Mampaka is bereid de dialoog met Jan Peeters te heropenen. "Er bestaat nog een symboliek. België is nog altijd een unitaire staat en Brussel is nog altijd de hoofdstad."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni