Vlaams geld voor sport in Brussel

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
24/04/2006
Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (Spirit) wil een sportbeleid voor iedereen en trekt daar de komende jaren zestien miljoen euro voor uit. De Vlaamse Gemeenschap laat Brussel niet links liggen. Er zal volgend jaar 800.000 euro naar de VGC vloeien, goed voor 2,5 euro per inwoner die de Vlaamse Gemeenschap wil bereiken (ongeveer driehonderdduizend Brusselaars).

De VGC doet met het geld niet wat ze wil. Van elke 2,5 euro gaat twintig eurocent naar sport voor gehandicapten, en anderhalve euro naar sportclubs, buurtsport en sport voor 'kansengroepen'. De resterende tachtig eurocent gaat naar sportclubs die investeren in jeugdopleiding. Voor elke euro die de Vlaamse Gemeenschap geeft, moet de VGC er bovendien een halve euro bovenop doen.

De Vlaamse Gemeenschap werkt niet rechtstreeks met de Brusselse gemeenten, zoals bij het lokaal cultuurbeleid, omdat het risico te groot is dat het geld niet bij de Nederlandstalige sportclubs terechtkomt. "We vragen wel dat de VGC nadenkt over hoe er kan worden samengewerkt met de gemeenten," aldus Anciaux.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni