Voetbal kan de wereld veranderen

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
28/04/2006
Voetbalploegen kunnen naast het veld een maatschappelijke rol spelen. Het Open Stadion Fonds wil clubs aanmoedigen om die rol ook op te nemen. Voorbeelden uit Engeland en Nederland hebben aangetoond dat de clubs naast het veld heel wat kunnen bereiken.

Els Van Weert (Spirit), de staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie, vindt dat voetbal maatschappelijke problemen kan oplossen. Daarom heeft ze, met Michel Preud'homme als voorzitter en in de schoot van de Koning Boudewijnstichting, het Open Stadion Fonds opgericht.

"Voetbal brengt veel mensen samen en kan op maatschappelijk vlak veel verwezenlijken. Rondhangende jongeren kunnen bijvoorbeeld opgevangen worden, er kan een betere verstandhouding tussen de verschillende culturen ge­creëerd worden. We gaan voetbalclubs uit de eerste en tweede klasse daarom voor concrete projecten financieel helpen."

De clubs krijgen tot 15 augustus tijd om projecten in te dienen. Een onafhankelijke jury zal die dan evalue­ren. "Voor volgend seizoen hebben we een budget van ongeveer 250.000 euro. Een ploeg kan maximaal veertigduizend euro krijgen. We kunnen dus niet alle ploegen financieel steunen, maar wie achter het net vist, kunnen we misschien volgend jaar helpen. En behalve voor financiële steun kunnen de clubs bij ons ook terecht voor advies."

Meer vrouwen
Ook de clubs moeten een inspanning leveren, want de financiële steun die ze van het fonds krijgen, zal doorgaans niet genoeg zijn om het hele project te financieren.

Het geld waarmee wordt gewerkt, komt van de overheid, de voetbalinstellingen en sponsors. Momenteel is er maar één sponsor, maar niet de minste: Coca-Cola. Er wordt ook nog met drie andere sponsors onderhandeld.
De leden van het fonds zijn al eens een kijkje gaan nemen in Engeland. Daar hebben ze gezien hoe de Londense eersteklasser Charlton Athletic jongeren die niet meer naar school gaan, weer op het juiste spoor zet. Ook in Nederland, Frankrijk en zelfs in België lopen er al projecten. "Maar dat zijn meestal eenmalige acties," zegt Jean-Marie Philips, de voorzitter van de Profliga. "Hier gaat het over een duurzaam project."
Volgende week worden alle ploegen uit de eerste en tweede klasse uitgenodigd in de gebouwen van de Voetbalbond. Daar zullen ze informatie krijgen over wat van hen wordt verwacht. Enkele sprekers, onder wie Steve Waggot van Charlton Athletic en Paul Wincke van de Fédération Française du Football, zijn ook uitgenodigd.

Door de projecten moeten verschillende maatschappelijke problemen worden opgelost. Maar de clubs winnen er volgens staatssecretaris Van Weert ook bij. "De sfeer wordt aangenamer, er komen meer supporters naar de wedstrijden kijken, ook meer vrouwen en kinderen, enzovoort. Het is een echte win-win­situatie."
Van alle eerste- en tweedeklasseclubs is ongeveer de helft geïnteresseerd, ook FC Brussels en Union Saint-Gilloise.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni