Eenvoudig Nederlands

Voetbalclub Union denkt aan nieuw stadion in Drogenbos

© Ivan Put
| Het voetbalstadion van Union-Saint-Gilloise in het Dudenpark.

Voetbalclub Union Saint-Gilloise wil al langer een nieuw stadion bouwen. De club vindt geen geschikte locatie in Vorst. Daarom denkt Union aan een nieuw stadion in Drogenbos. Dat ligt in Vlaanderen.

Het huidige Joseph Marienstadion in Vorst voldoet niet meer aan de eisen van de club. “We willen als club blijven groeien. Daarvoor is een nieuw stadion nodig,” zegt CEO Bormans aan de krant La Dernière Heure.

Het Marienstadion heeft een capaciteit van 9.500 plaatsen. Dat is niet genoeg om de ploeg rendabel te maken in klasse 1A. “We draaien nu elk jaar een miljoenenverlies,” zegt Bormans. “Ons stadion voldoet niet aan de eisen van het huidige professionele voetbal, de veiligheidsmaatregelen en het comfort dat het vereist.”

Het geld voor een nieuw stadion is er ook. “Het budget zullen wij voorzien en bedraagt zo'n 50 miljoen euro. We gaan voor het groenste stadion van Europa, want ook dat hoort bij onze identiteit.” zei Bormans vorig jaar aan BRUZZ. 

Niet in Vorst? Misschien in Drogenbos

Waar het nieuwe stadion moet komen, is nog niet bepaald. Het komt zeker niet in Sint-Gillis. Daar is te weinig plaats. Er liggen drie scenario’s op tafel, waarvan twee in Vorst.

“Er is de Bemptsite, de site achter Vorst Nationaal en een derde optie buiten Brussel, in Drogenbos. Ik hoop dat we in Brussel kunnen blijven, de eerste keuze is die voor een stadion in Vorst. Maar op een bepaald moment moet je een beslissing nemen en op dit moment is Drogenbos de enige gemeente die ons welkom heet. De gemeente maakt ons duidelijk dat ze met ons aan dit mooi verhaal wil meewerken. Die indruk krijgen we minder van de gemeente Vorst,” zegt Bormans in La Dernière Heure.

Moeizame samenwerking

De gemeente Vorst zei eerder aan BRUZZ "op de hoogte te zijn van de zoektocht van de club voor een nieuw stadion.” In juli bleek er in Vorst weinig enthousiasme om Union aan een nieuwe locatie te helpen.

“We hebben een investeerder. In elke andere gemeente zou een burgemeester dat een uitstekende situatie vinden, maar in Vorst voelen we dat zo niet aan. Dat is zeer spijtig. We verliezen onze tijd,” klinkt het bij Bormans. Hij laat liefst een stadion bouwen met de steun van de gemeente. “Een stadion bouwen in een gemeente waarvan we geen steun krijgen, zou de verkeerde aanpak zijn,” zegt hij in La Dernière Heure.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?