"Voetbalclubs investeren niet genoeg in de jeugd"

© FM Brussel
16/11/2006
Er moeten in het Brussels Gewest meer professionele centra voor sportopleidingen voor de jeugd komen. Dat zeggen onderzoekers van de ULB die een onderzoek deden naar de situatie in het Brusselse jeugdvoetbal.

De huidige middelen zijn volgens de onderzoekers veel te versnipperd: één overkoepeld opleidingscentrum zou daar een oplossing voor kunnen zijn. Bovendien zouden een aantal kleine clubs beter fuseren of beter moeten samenwerken.

En er moet volgens de onderzoekers veel meer aandacht besteed worden aan de relatie met de scholen. Zo zouden die bijvoorbeeld hun infrastructuur ter beschikking kunnen stellen. Ook over transport van en naar trainingen moet nagedacht worden.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de middelen die de Brusselse voetbalclubs besteden aan de jeugdopleiding zeer verschillend zijn. Zo investeert RUSA Schaarbeek amper 12 euro per jeugdspeler, terwijl Union Sint-Gillis maar liefst 542 euro uittrekt.

Ook zijn er enorme verschillen in het jaarlijkse inschrijvingsgeld: De goedkoopste club is Trabzon Schaarbeek die 50 euro vraagt, de duurste White Star Woluwe waar een inschrijving 375 euro kost. Opvallend is dat sommige clubs toegeven dat niet al het inschrijvingsgeld ook effectief naar opleiding gaat.

Minister Emir Kir (PS) wil nu samen gaan zitten met de clubs, de federatie en de gemeenten om te zien wat er verbeterd kan worden. Hij doet ook een oproep aan alle sportclubs in het gewest om hun dossier in te dienen, want zo kunnen ze subsidies krijgen.

In totaal zijn in het gewest 7.200 spelertjes aangesloten bij een erkende voetbalclub.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni