VUB opent hoogtekamers: ‘Nuttig voor alle sporters’

© VUB

In het Brussels Labo voor Inspanning en TopSport (BLITS) aan de Vrije Universiteit Brussel zijn dinsdag nieuwe hoogtekamers voorgesteld. Die moeten sporters laten wennen aan het sporten op hoogte. Dat is interessant voor bijvoorbeeld alpinisten, maar ook voor topsporters uit alle takken. Rector Paul De Knop traint er zelf voor een trektocht in het Himalayagebergte.

Het BLITS is in 2013 al geopend, maar toen ontbrak er nog een hoogtekamer. Op vraag van de VUB is deze nu aan het labo toegevoegd. Zo kan BLITS testen hoe sporters op hoogte presteren.

De uitbreiding bestaat uit een testruimte in het laboratorium en twee hotelkamers. De omstandigheden van bijvoorbeeld een hooggebergte worden daarin gesimuleerd door een bepaalde hoeveelheid zuurstof te onttrekken aan de lucht.

 “Als sporter is vooral de hotelkamer heel relevant. Door lange tijd op hoogte te verblijven ga je de natuurlijke aanmaak van rode bloedcellen stimuleren, waardoor je een hogere hematocrietwaarde hebt en beter kan presteren. Er kan zo meer zuurstof naar de spieren stromen”, zegt Lieselot Decroix. Zij is onderzoekster aan de VUB en profwielrenner bij Lotto-Soudal.

Klimmen in de Alpen
De hoogtekamers zijn interessant voor wie zich wil voorbereiden op bijvoorbeeld een fiets-of wandeltocht in de bergen, maar heeft voor elke sporter een nut. “Door op hoogte te slapen of te trainen ga je ook je prestatie op normale hoogte bevorderen. Ook mensen die van nature uit een lage hematocrietwaarde hebben, kunnen die op natuurlijke wijze verhogen door hier te komen slapen”, zegt Delcroix.

Zowel recreatieve als topsporters zijn welkom: “Al zullen vooral topsporters er baat bij hebben. Bij hen maakt het kleinste percentage al een verschil tussen winnen en verliezen, en bij hen zijn de belangen het grootste. Maar ook wie wil gaan klimmen in de Alpen kan zich hier goed voorbereiden”, aldus Delcroix.

Topsportstad
Met de hoogtekamers wil Brussel zich profileren als topsportstad, zegt VGC-collegevoorzitter Guy Vanhengel (Open VLD): “In alle landen van de wereld waar men aan topsportbegeleiding doet, heeft men dit soort infrastructuur. In Leuven was er al iets dergelijks, maar dan zonder de hotelkamers. Brussel kon niet achterblijven”, aldus Vanhengel.

“De faciliteiten die je tot nu toe in België had zijn heel beperkt”, zegt Delcroix. “Je hebt wel al hoogtetenten die je in huis kan plaatsen om hetzelfde effect te creëren, maar die maken veel lawaai en zijn heel lomp. Dat is niet te vergelijken met de luxehotelkamer op hoogte die we hier hebben.”

De onderzoekers plannen ook verschillende experimenten die moeten aantonen wat er gebeurt als je sport op hoogte. Ook de positieve invloed van voedingssupplementen bij hoogtesporters zal onderzocht worden.

De VGC investeert 200.000 euro in de hoogtekamers.

Mount Everest
VUB-rector Paul De Knop zal zelf gebruik maken van de hoogtekamers, want hij beklimt in de Paasvakantie zelf de Mount Everest tijdens een Belgische expeditie. “Ik klim tot aan het Base Camp en nog één top verder, de Kala Patthar”, aldus De Knop.

De Knop moet 3.000 hoogtemeters overwinnen op een korte tijdspanne. “Ik ga proberen één keer hier te slapen en minstens één keer per week ook te trainen in de hoogtekamer. Zo raak ik wat meer geacclimatiseerd en voorbereid op de grote hoogte.”

De Knop beseft wel dat het een zware tocht wordt: “Vooral omdat ik nog maar acht weken voorbereiding heb, dat is niet veel. Ik ga er wel alles aan doen: zo drink ik al drie weken geen alcohol meer.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?