VUB-sportcomplex mee uitgebaat door Sportopolis

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
01/09/2005
Donderdag opende op de VUB-campus te Etterbeek een nieuwe vestiging van Sportopolis: een gigantische fitnessruimte, aerobiczaaltjes, zonnebanken, sauna en noem maar op. Met de allernieuwste toestellen en modetrends die uit Amerika komen overwaaien: powerplates en kinesis. Studenten en 'gewone' Brusselaars zijn welkom om er hun conditie op te schroeven.

VUB en Sportopolis investeerden elk ruim anderhalf miljoen euro in het nieuwe sportcomplex. Straks doen ook de Vlaamse overheid en de VGC hun duit in het zakje: ruim 1 miljoen voor een nieuwe atletiek­piste en een rugby­veld annex sporttechnisch centrum voor de Vlaamse Rugbybond. De aanleg daarvan start eerstdaags. Terwijl de bouwvakkers beneden op de campus zwoegen, zullen achter de brede ramen de Nike- & Bikkembergsadepten al hun fiere torso's laten spinnen.

Voor de Sportopolis-inplanting werd er een nieuwe vleugel in het L-gebouw van de VUB-campus opgetrokken. Verloren ruimte die optimaal is ingevuld. Die lijn wordt over het gehele project doorgetrokken: de sportinfrastructuur diende niet alleen gerenoveerd en uitgebreid maar bovenal ook optimaal beheerd te worden. Ze zal dus voortaan niet meer alleen voor VUB-studenten of enkele sportverenigingen openstaan. 's Avonds kan ook de modale Brusselaar erin terecht. Wel wat euro's op de toonbank leggen en een jaarabonnement kopen, anders kom je er niet in. Maar het succes van Sportopolis Campus Jette bewijst dat de formule aanslaat. Men gaat binnenkort in Jette zelfs uitbreiden.

Op de Campus Etterbeek kunnen de sporters bovendien ook gebruik maken van het VUB-zwembad en van tennis en squash-modaliteiten. Paul De Knop, professor en grote promotor van dit project, leidt ons trots rond:
"Dit is een publiek-private samenwerking die iedereen ten goede komt. Onze ervaring met de nieuwbouw in Jette was bijzonder positief. Vooraf werd ik gewaarschuwd: 'Het is daar een stort, daar kan je niet op bouwen.' Maar het complex staat er en draait prima. Dat moet zowat de eerste keer geweest zijn dat een project waarin de overheid mee participeerde voortijdig klaar was. Dat komt precies door die private inbreng."
"Ook nu heb ik tegen vooroordelen moeten vechten, want als de privé mee investeert, wil die natuurlijk ook winst maken. Maar dat is toch niet erg? Zo lang iedereen er maar beter van wordt."

"De VUB is dé topsportuniversiteit bij uitstek," aldus De Knop. "Maar met onze sportinfrastructuur was het pover gesteld. Triatlete Kathleen Smet (recent nog wereldkampioen geworden, nvdr), zeiler Sebastien Godefroid of judoka Sissi Veys om er maar een paar te noemen: die hebben nood aan degelijke krachttraining. Wil je een degelijk sportbeleid uitzetten, dan moet je er ook de ideale omstandigheden voor creëren."

"Dan kom je al snel tot de vaststelling: de VUB heeft het kapitaal niet en ook de overheidsbudgetten binnen het departement Onderwijs zijn beperkt. Je kan wachten en hopen, maar intussen gebeurt er niks. Of je kan een samenwerking met de privé opzetten. Natuurlijk moeten er sluitende afspraken worden gemaakt. Als die goed zijn, wordt iedereen daar wel degelijk beter van."

"Deze nieuwe infrastructuur zal toegankelijk zijn voor onze studenten, voor de topsporters èn 's avonds ook voor de gewone Brusselaar. De prijzen zijn schappelijk: van 192,50 euro voor studenten tot maximaal 620 euro voor externen en naargelang de formule per jaar. Dit alles volgens het 'all in'-concept van Sportopolis. Dat is betaalbaar, zeker als je regelmatig komt sporten. Tot op heden kon een VUB-student hier voor 14 euro per jaar terecht. (Met die VUB-sportkaart kunnen studenten instappen op het sportprogramma dat de VUB-sportdienst hen aanbiedt - een heel breed gamma is dat, van volleybal over aerobics tot diepzeeduiken, nvdr.) We hebben de garantie moeten geven dat die VUB-sportkaart ook in de toekomst zou blijven. We gaan dat ook doen, maar uiteraard enkel binnen de oude mogelijkheden en infrastructuur. Ik maak me sterk: eens de studenten het nieuwe aanbod en alle faciliteiten leren kennen, zullen ze dààr op inschrijven."

Nieuwste fitnesstrends
Ook Dirk Van De Wiele, projectcoördinator bij Sportopolis èn oud VUB-student, is natuurlijk die mening toegedaan: "We bieden nog meer voordelen: met zo'n 'all in'-abonnement heb je toegang tot alle activiteiten en faciliteiten in alle Sportopolis-vestigingen. Met één en dezelfde kaart kan je zowel op de campus Etterbeek als op die van Jette terecht. Maar VUB-studenten die uit pakweg Antwerpen of Limburg komen, kunnen tijdens het weekend bijvoorbeeld ook in Wilrijk en Merksem of Genk en Hasselt terecht. We baten al twaalf sportcentra in Vlaanderen uit."

"Bovendien innoveren we constant. De nieuwste fitnesstrend bijvoorbeeld wordt 'kinesis', een bewegingspakket dat gericht is op het trainen van spierkettingen. Dus niet op één, maar op alle spieren binnen een beweging. Neem nu een speerwerper: die werkt binnen kinesis niet alleen op de biceps van de arm, maar terzelfdertijd ook op de pols, schouder, rug tot steunbeen."

"Ik heb nog twaalf jaar op de VUB gewerkt en ik ken het huis prima. Ik snap dat er enige weerstand was op het binnenhalen van een commerciële privépartner. Ik ben ervan overtuigd dat overheid en privé wel degelijk kunnen samenwerken. We hebben echt niet de bedoeling om het geld uit de zakken van de studenten of die van andere mensen te kloppen."

Professor De Knop springt er even tussen: "Laat ons duidelijk zijn: dit is géén politiek verhaal. Een ander voorbeeld: ik ben ook voorzitter van het Gemeenschapsonderwijs. Ik heb in die functie vele hotelscholen in Vlaanderen afgereisd. Ik heb me dikwijls afgevraagd hoe men nog in staat is om in vaak compleet verouderde installaties adequaat les te geven. In Hasselt is de hotelschool ook een samenwerking met de privé aangegaan. Zowat heel het gebouw werd met de grond gelijkgemaakt, er werd een nieuw opgetrokken, met alles erop en eraan. Inclusief hotel-restaurant, waar de studenten ook meteen stage kunnen lopen."

"Kijk naar wat met de ULB gebeurt: ook zij hebben geen geld voor nieuwe accommodaties. Wat doet men daar? Men verhuurt de grond als parking! Nu is er ook sprake van dat hun zwembad dicht moet. Iedereen wéét dat zwembaden verlieslatend zijn. Maar dat van de VUB gaat niet dicht. Over mijn lijk."

Breed publiek
"Ik wil trouwens benadrukken dat het huidige VUB-sportproject veel ruimer is dan een samenwerking met Sportopolis. Het is een totaalproject, met ook nog een nieuwe atletiekpiste en met een rugbyveld. De Vlaamse Rugbybond was al lang op zoek naar een uitvalsbasis en krijgt die hier met de steun van de Vlaamse Gemeenschap. Inclusief sporttechnisch centrum en vergaderzaaltjes. Alles hier zal zo intensief mogelijk worden gebruikt, dus ook buiten de normale lestijden en door externen. Dàt is optimaal sportbeheer. In de onderwijssector heeft men teveel te kampen met leegstand. Probeer dat dan toch in te vullen!"

"Wij mikken op een veel ruimer dan een louter studentenpubliek," hamert ook Dirk Van De Wiele (Sportopolis) er nog eens in: "Geografisch denken we mensen te kunnen aantrekken die zich in een omtrek van '20 minuten' bewegen. Voor sommigen is dat te voet of per fiets, voor anderen de metro of auto. Zo schatten we ons potentieel publiek op 300.000 mensen. Als we daarvan 5% effectief zouden bereiken, zijn we héél tevreden."

:: Voor meer info: Sportopolis campus Etterbeek, Triomflaan toegang 8, VUB-gebouw L) 02-629.15.55 of Sportdienst VUB 02-629.23.11

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni