Warmlopen voor sport in Brussel

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
23/11/2005
Het regent tegenwoordig sportdagen en sportbenefiet­acties. Ook de komende dagen wordt er in Brussel weer veel gezweet. Al dan niet met een sociaal geurtje. Een klein overzicht. Met nadruk op klein, want helaas kunnen we niet volledig zijn.

Donderdag 24 november: Koekelsport
Honim & KU Brussel organiseren hun sportieve gezondheidsdag. Onder de noemer 'Koekelsport voor groentjes en kampioentjes' lopen ze niet alleen de eigen studentenspieren warm. De organisatoren (tweede jaar bachelor Marketing) boren immers ook een sociale 'onderlaag' aan en nodigen alle zesde leerjaren uit Koekelbergse basisscholen uit. Ze willen jongvolwassenen (veelal van Vlaamse afkomst) bewust maken van hun maatschappelijke betrokkenheid en ze samen laten sporten met twaalfjarigen (hoofdzakelijk van allochtone afkomst).

De sportdag (van 12 tot 14u30) vindt plaats in het Trefcentrum en de gebouwen van KUB/Honim te Koekelberg. Op het lijstje staan krachtbal, circustechnieken, capoeira, volksspelen, air trek, hiphop, limbada (Afrikaans worstelen), rope skipping en touwtrekken. VGC-sportanimatoren, Buurtsport en schepen Lagast verlenen hun medewerking en delen soep en medailles uit.

(Meer info bij Lesley Smits op 0474-90.45.93.)

Vrijdag 25 november: Sportdag voor nieuwkomers
Integratiecentrum Foyer & Sampa bieden een sportdag aan nieuwkomers aan. Een première zo blijkt.
Waar voetbalclubs in eerste en tweede klasse gretig in het buitenland rekruteren, leven er uiteraard ook een pak andere 'nieuwkomers' in België. Heel wat vluchtelingen komen terecht in de grootstad, op de vlucht voor oorlog of armoede. Om deze mensen te integreren in onze samenleving worden hen onthaalprogramma's en inburgeringscursussen aangeboden. In Molenbeek voegen ze er nu bij wijze van experiment ook een sportdag aan toe. Want in tegenstelling tot de (toegejuichte) voetbal- of basketprofs komen heel wat van deze mensen maar eerder moeizaam aan sporten toe. Raf Wyns (Brussel Integratie door Sport) stelde een programma samen: "Het is de allereerste keer dat we expliciet een stap naar de nieuwkomers zetten. Het is dus nog aftasten. Hoe gaan ze reageren? Wat zijn hun verwachtingen? We kozen voor deze 'première' atletiek uit als hoofdprogramma, in competitieverband. Daarnaast bieden we enkele recreatieve sportactiviteiten aan. Van voetbal over volksspelen en capoeira tot indiaka (een alternatief spel ergens tussen badminton en volley in)."

"Hoeveel nieuwkomers er daadwerkelijk zullen opdagen, is een open vraag. En of ze al dan niet ervaring hebben met sport en over degelijke sportkledij beschikken, zullen we wel merken. Geen blitse sportschoenen aan de voeten? Geen enkel probleem, het kan ook zonder."
"Ik denk echt dat zo'n sportdag nuttig kan zijn. Nieuwkomers leren hier in Brussel hun weg kennen op vele andere domeinen, maar nog niet in sport. Voor velen is sporten in clubverband wellicht onbekend. Hen kennis laten maken met georganiseerde sportbeoefening is ons doel. Hier in Molenbeek is dat nog lang geen evidentie."
De sporters zijn welkom van 12 tot 17u op en rond de atletiekpiste Sippelberg te Molenbeek.

(Meer info bij Metusera Nsengiyumva op 02-609.09.81).

Zondag 27 november: Interculturele oefenloop
Wereldsolidariteit start zowaar al de voorbereiding op de 20 kilometer van Brussel met een interculturele oefenloop te Laken. Traditioneel laten een aantal lopers zich tijdens de 20 kilometer van Brussel sponsoren voor een project in het Zuiden. En hoe meer lopers, hoe meer centen voor het goede doel.

Voor wie zich niet onvoorbereid in het avontuur en/of hartinfarct wil storten, start dus nu de voorbereiding. En wel om 14u45 ter hoogte van het Atomium. Er wordt aan een gezapig tempo groepsgewijs gelopen tot Trefcentrum De Markten. Een volgwagen reist mee. Wmkj Chicago biedt douches aan.

(Meer info bij Pol Arnouts op 02-508.88.76.)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni