Het eerste Gordelfestival heeft met 12.500 bezoekers een pak minder deelnemers gelokt dan de laatste Gordeledities, die ook al in dalende lijn zaten. Tegenhanger 'De Bretel' kon slechts een paar honderd deelnemers bekoren.

Het traditionele communautaire sportevenement De Gordel vervelde dit jaar tot Gordelfestival, een formule die de nadruk meer op feest en minder op het communautaire wil leggen.

De eerste editie van het festival was alvast geen topper qua opkomst. Vrijdag zakten een 1.000-tal mensen af naar Huizingen voor het muziekluik met onder meer De Nieuwe Snaar en Axl Peleman.

Communicatie
Voor het sportieve deel met fietstocht en Zoniënwandeling zondag waren er 2.000 voorinschrijvingen. Het aantal deelnemers zou uiteindelijk afklokken op bijna 12.500. De Gordel lokte in 2010 circa 80.000 deelnemers, een aantal dat vorig jaar al tot 30.000 was gekrompen.

Eddy Frans van organisator vzw De Rand meent dat de communicatie rond het festival beter kan. Ook minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) meent dat het festival nog moet kunnen groeien.

Het Vlaams Belang, het Taal Aktie Komitee (TAK) en de Vlaamse Volksbeweging voerden actie tijdens het festival. Ook de traditionele spijkerwerpers waren van de partij, maar zorgden niet voor veel hinder.

Bretel
De Bretel, een evenement dat net de banden tussen Brussel en de Rand wil benadrukken, telde 250 deelnemers. De Bretel is traditioneel wel vele malen kleiner dan De Gordel. De initiatiefnemers noemen de opkomst een succes wegens hoger dan vorig jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Events & Festivals

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni