WK Voetbal: Ghana

Dimitri Vandezande, Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
03/06/2006
Ghana doet ondanks successen in de Afrika Cup pas voor de eerste keer mee aan het WK. Het West-Afrikaanse land, dat grenst aan WK-debutanten Ivoorkust en Togo, heeft dubbel zoveel inwoners als België. Brussel telt ongeveer zeshonderd Ghanezen, die elkaar terugvinden in de vzw Ghanaba. "De Ghanezen geloven dat we de beker gaan winnen," aldus Fynn Dodoo (45).

Ghana is in het verleden gekoloniseerd door verschillende Europese landen, waaronder Portugal, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Het is pas in 1957 dat het als eerste Afrikaanse land onafhankelijk werd. Na verschillende staatsgrepen werd Ghana in 1992 uiteindelijk een democratie, met Rawlings als toenmalig gekozen president. Door de Britse kolonisatie is Engels de officiële taal. "In Ghana zijn er verschillende stammen, met elk hun eigen dialect," vertelt Cosmas Tabaziung (40), lid van de vzw Ghanaba. "Ghanaba is de federatie die Ghanezen en hun organisaties in België vertegenwoordigt. We komen samen om elkaar te helpen, informatie uit te wisselen, onze integratie te promoten, enzovoort. Als Ghanezen informatie nodig hebben, zelfs al zijn ze niet bij ons aangesloten, kunnen ze naar ons komen."

Ghana is ongeveer zeven keer zo groot als België, en is in tegenstelling tot zijn buurlanden economisch stabiel. "In Ghana zijn de mensen gelukkig. Conflicten zijn er nauwelijks, in tegenstelling tot onze buurlanden," zegt Dodoo.

Tabaziung kwam ongeveer tien jaar geleden naar België om te studeren, maar is net als Dodoo zijn vaderland niet vergeten. "Ik keer elk jaar terug," zegt Dodoo. "Mijn favoriete plekken in Brussel zijn de Grote Markt, de Ierse pubs om naar sport te kijken en het Atomium, dat toch één van de symbolen is van Brussel." Tabaziung houdt vooral van de multiculturaliteit en de verschillende talen die de mensen hier spreken."

Gemotiveerd
Ghana heeft zich in 2005 voor de eerste keer, onder leiding van Ratomir Dujkovic, geplaatst voor het WK. "We hadden vroeger ook al een goede ploeg, met onder andere Abédi Pelé en Anthony Yeboah. Maar er was toen niet zoveel geld, spelers moesten soms hun eigen ticket betalen," aldus Dodoo. De sterspelers van nu zijn Michael Essien van Chelsea en Samuel Kuffour van AS Roma. "Essien is de duurste Afrikaanse transfer ooit. Kuffour is de enige die overblijft van de ploeg (-17 jaar) die in 1991 wereldkampioen werd," zegt Dodoo.

Dodoo heeft al tickets voor het WK kunnen bemachtigen: "Voor de drie poulewedstrijden. Als ze doorgaan, zal ik zeker een ticket kopen." In een poule met Italië, Tsjechië en de Verenigde Staten zal Ghana het zeker niet gemakkelijk hebben om naar de tweede ronde door te stoten. "Ik denk dat we de tweede ronde kunnen halen," vertelt Dodoo. "De ploeg is zeer gemotiveerd. We willen tenminste Italië verslaan. Als dat lukt, dan weet je dat je ver kan geraken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni