Archeologische site Parking 58 te bezoeken op Open Wervendag

© Urban.Brussels
| Na de afbraak van Parking 58 zijn al verschillende archeologische vondsten gedaan.

In het kader van de jaarlijkse Open Wervendag op zondag 19 mei zijn verschillende bouwplaatsen te bezoeken. Ook de bouwput van het toekomstige administratief centrum van de Stad Brussel gooit de deuren open. Daar zijn waardevolle archeologische vondsten te zien.

Na de afbraak van Parking 58 startte Urban.Brussels, de gewestadministratie voor stedenbouw en erfgoed, in februari met archeologische opgravingen op de site van het toekomstige administratief centrum. De historische bedding van de Zenne loopt door het terrein en daarlangs zijn al verschillende objecten opgedoken.

Geïnteresseerden kunnen zich zondag tussen 10 en 17 uur melden voor een geleid bezoek. “Deze Open Werfdag is een unieke gelegenheid om de archeologen te ontmoeten en de archeologische resten van dichtbij te zien”, klinkt het in een persbericht. “De 14de-15de-eeuwse kademuur, de 15de-eeuwse lagen van de Zenne, een doorsnede door de Zenne van meer dan 10.000 jaar geleden, de molensteen uit de 10de eeuw en enkele andere objecten.”

Thurn & Taxis en Warandeberg

Daarnaast gooien nog wel meer bouwwerven de deuren open zondag. Een veelbelovende is de renovatie van het voormalige goederenstation op de site van Thurn & Taxis. De majestueuze Gare Maritime moet een overdekte wijk worden met kantoren, winkels en een food hall.

Verder kan je ook gaan kijken naar de aanleg van een stormbekken in Sint-Pieters-Woluwe, de nieuwe zetel van BNP Paribas Fortis aan de Warandeberg en nieuwe buurtvoorzieningen langs het kanaal in Molenbeek en op het Albertplein in Vorst.

De bezoeken zijn allemaal gratis, maar soms moet je wel vooraf registreren. In veel gevallen is het ook aangewezen om aangepast schoeisel mee te hebben. Meer info over Open Wervendag op deze website. De archeologische opgravingen aan Parking 58 zijn te volgen op Facebook.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?