Betonnen kantoorkolos kreeg nieuw jasje

© Binst Architects
| Recent beeld van het vernieuwde kantoorgebouw.

Een verouderd kantoorgebouw aan het Jubelpark ontsnapte aan de sloophamer. De betonnen structuur bleef behouden, maar kreeg een nieuwe aankleding.

Bewoners van het begin van de Tervurenlaan verzetten zich momenteel tegen de afbraak van groot appartementsgebouw uit de jaren vijftig. Een kantoorgebouw ernaast wist recent te ontsnappen aan de sloophamer.

De betonnen constructie, in een stijl die tegenwoordig bekend staat als brutalisme, dateert uit 1977. Het gaat om een ontwerp van architect Henri Montois, bekend van onder meer het Saint-Lucziekenhuis in Sint-Lambrechts-Woluwe, in opdracht van een verzekeringsmaatschappij. In recentere tijden was dit het adres van de Canadese ambassade.

In 2013 wilde eigenaar AG Real Estate het pand verbouwen of afbreken en heropbouwen als appartementen. Uiteindelijk werd het opnieuw kantoorruimte, en het Antwerpse bureau Binst Architects, dat de opdracht binnenhaalde, koos ervoor om de structuur te behouden. “Dat is kostenbesparend, vermindert de afvalproductie en verkort de werftijd”, klinkt het.

Opvallend genoeg werd het gebouw een beetje kleiner (van 8.453 naar 7.476 vierkante meter). De betonnen gevelelementen kregen een nieuwe bekleding en de ramen werden dieper geplaatst. Zo ontstaat een dieptespel in de gevel en heeft elke verdieping een ingebouwde zonnewering.

Kantoorgebouw Jubepark vooraf
© Binst Architects
| Het gebouw voor de renovatie.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?