Ingrijpende snoeiwerken Albertlaan gaan door, ondanks protest

De majestueuze kastanjebomen op de Albertlaan worden flink kortgewiekt, tot groot protest van buurtbewoners.

De kastanjebomen op de Albertlaan worden vandaag een kopje kleiner gemaakt. Een aannemer voert ingrijpende snoeiwerken uit en velt zes bomen uit veiligheidsoverwegingen. Buurtbewoners protesteren, maar het Gewest gaat door met de werken. "Op de Albertlaan dateert de laatste radicale snoei van 33 jaar geleden. We waren dus verplicht om de bomen terug te snoeien tot het niveau van de vorige snoeibeurt," klinkt het.

29 majesteuze kastanjelaars op de Albertlaan in Vorst krijgen een grote snoeibeurt. Die is zo groot, dat er weinig zal overblijven van de bomen. Zes kastanjelaars moeten zelfs volledig sneuvelen.

Buurtbewoners protesteren al langer tegen de snoeibeurt en de kap, die ze te drastisch vinden. Het aanzicht van de statige laan zou te veel veranderen. Eerder werden al bomen gerooid op de Churchill-laan. Ook toen was er ophef over de drastische werken.

Het Gewest gaat door met de geplande werken. Eind mei heeft een expert de beslissing al eens verdedigd in de commissie Infrastructuur.

"Normaal gezien wordt aangeraden om bomen om de drie tot vijf jaar te snoeien. In de Albertlaan hadden de bomen de voorbije dertig jaar zes keer moeten worden bijgesnoeid," zei expert Paul Gourgue daarover in het parlement. Gourgue voert de werken uit.

"We kunnen de bomen dus niet laten teruggroeien tot de omvang die ze hadden. We moeten ze regelmatig onderhouden om te voorkomen dat de takken te zwaar worden en afbreken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?