| Het plein werd op het einde van de 19de eeuw aangelegd.

Jan Jacobsplein krijgt opknapbeurt en wordt beschermd

VT
© BRUZZ
02/12/2018

Het Jan Jacobsplein, vlak bij het Justitiepaleis, krijgt een opknapbeurt en wordt beschermd als monument en landschap. Dat heeft de Brusselse regering beslist. Het oorspronkelijke uitzicht wordt hersteld, en het standbeeld op het pleintje krijgt een opfrisbeurt.

Het Jan Jacobsplein is een onopvallend pleintje vlak naast het Justitiepaleis. Het werd aangelegd op het einde van de 19de eeuw om vanaf de Kleine Ring een uitzicht te bieden op de achtergevel van het Justitiepaleis, dat toen net gebouwd was.

Het is genoemd naar Jan Jacobs (1575-1650), een Brusselse goudsmid die in Bologna een college oprichtte voor 4 Brabantse jongeren om hen de mogelijkheid te bieden er aan de universiteit te studeren.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het plein verfraaid met een monument van de hand van beeldhouwer Charles Samuel (1862-1938), ter herdenking van de schipbreuk van het eerste Belgische schoolschip, de Comte de Smet de Naeyer. Dat verging op 19 april 1906 in de Golf van Biskaje.

Uitzicht hersteld

De regering wil het pleintje nu in ere herstellen. Zo moet het uitzicht op het Justitiepaleis opnieuw vrij worden gemaakt. Ook het hekwerk, de lantaarnpalen en de sokkel van het standbeeld worden opgefrist.

De regering heeft de procedure tot bescherming als monument en landschap ingesteld. Het is nog niet bekend wanneer de werken klaar zullen zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Stedenbouw, Jan Jacobsplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni