Illustratie van een mogelijke heraanleg van de kade langs het kanaal in Heembeek.

De Brusselse Kanaalzone heeft voortaan een Beeldkwaliteitsplan (BKP). Dat moet de samenhang en identiteit van de hele as versterken. Het plan zet vooral in op kwalitatieve openbare ruimte en vergroening.

Het BKP moet een handleiding worden voor alle projecten die met de openbare ruimte in het kanaal in aanraking komen. “De Kanaalzone evolueert van een voorbijgestreefd industrielandschap naar een aaneenschakeling van multifunctionele wijken”, zegt minister-president Rudi Vervoort (PS). Daarbij is het van belang om een uniforme en kwalitatieve publieke ruimte te ontwikkelen.”

Bedoeling is het hele gebied langs het kanaal een duidelijk herkenbare look & feel te geven. Het gaat dan over schijnbaar banale dingen zoals balustrades, banken, vuilnisbakken of verlichting, maar ook om richtlijnen over welke bouwmaterialen gebruikt kunnen worden, en welke boomsoorten geplant moeten worden. De visie is uitgewerkt door een studie- en ontwerpteam met onder meer Bas Smets en Alexander D’Hooghe. Zij haalden de opdracht binnen na een oproep van de bouwmeester en werkten nauw samen met het gewestelijk planningsbureau Perspective.

Het BKP bevat heel wat ideeën en concrete voorstellen om de ruimte langs het kanaal aantrekkelijker te maken. Dit betekent niet dat ze op die manier uitgevoerd zullen worden, maar het zet duidelijke lijnen uit. “Meer ruimte voor voetgangers en fietsers en meer groen zijn belangrijke principes”, aldus minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A).

Hoewel het BKP niet regelgevend of dwingend is, hoopt de gewestregering met het plan haar stempel te drukken op de evoluerende kanaalzone. Via een dienstencentrale kunnen alle mogelijke bouwheren, privaat of publiek, een beroep doen op de diensten van het studiebureau van het BKP. Ook projectontwikkelaars zullen bijdragen aan de uitvoering via het systeem van de stedenbouwkundige lasten. “Zij zullen dit toejuichen omdat wij hen alles voorkauwen en zij kunnen besparen op een studiebureau”, aldus nog Vervoort. “Het BKP zal investeringen langs het kanaal nog aantrekkelijker maken”, besluit Smet.

BKP Koolmijnkaai
Nog een voorstel uit het BKP: de Koolmijnkaai als gedeelde ruimte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Stedenbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni